PERSBERICHTEN MDK

Op deze pagina kan je de recente persberichten vinden die uitgegeven zijn door het agentschap MDK.

Voor aanvullende vragen of algemene vragen, kan je steeds contact opnemen met het communicatieteam van het agentschap.

Telefoon: 02 553 30 70
Email: persmdk@mow.vlaanderen.be

Persbericht 28 september 2022 - Nieuwe lichting loodsen aan de slag

Versterking voor het Loodswezen binnen het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).  Gisteren kregen onze vijf kersverse loodsen Nils, Michael, Bart, Tom en Amaury na een opleiding van een jaar hun penning in de Belgische loodsensociëteit in de haven van Vlissingen, die de schakel is tussen onze kust en de havens van Antwerpen-Zeebrugge en Gent.  

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 15 september 2022 - Elektrische veerboot en reddingsboot krijgen champagnedoop

De zomer van 2021 bracht een primeur voor het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), want toen voer de eerste elektrische veerboot Raveel ontmoet Ensor voor het eerst uit.  De elektrische veerboot, die ondertussen een jaar in gebruik is, krijgt nu haar champagnedoop samen met de nieuwste reddingsboot van MDK.  Een plechtig moment en een maritieme traditie die Vloot, onderdeel van MDK, trots blijft verderzetten.

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 5 september 2022 - Drukke zomer zeereddingsdiensten

De zomermaanden juli en augustus waren druk op het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende, het eerste meldpunt voor incidenten op zee. Zowel in juli als in augustus registreerden we 128 incidenten, dat zijn er meer dan de voorbij drie jaar.

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 9 augustus 2022 - Ana Roza is de 2.500.000ste passagier van de Waterbus

Het gaat snel voor de Waterbus. Na amper vijf jaar zit het passagiersvervoer langs de Schelde al aan 2,5 miljoen passagiers en deze zomer worden nieuwe records gebroken.  

Vanmiddag stapte aan het Steenplein in Antwerpen de 2.500.000ste passagier af. Ana Roza Holvoet (29) uit Antwerpen was nietsvermoedend ingescheept in Hemiksem en kreeg bij aankomst een verrassing van Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Ana Roza kreeg een jaarabonnement ter waarde van 685 euro, en een goodiebag. 

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 7 augustus 2022 - Blankenberge weer een stuk veiliger en mooier

Sinds september 2020 was er heel wat beweging in de Franchommelaan en de Havenstraat. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge startten toen met het sluitstuk van de maatregelen om de stad te beschermen tegen zware stormvloeden. Aan de Barcadère werd een laatste stuk van de vaste stormmuur gebouwd en er kwamen zeven mobiele keringen om de openingen in de bestaande muur bij storm dicht te kunnen zetten. In de Havenstraat en de Franchommelaan, ter hoogte van de Barcadère, werden nieuwe kaaimuren gebouwd. Tot slot is ook het wegdek van beide straten vernieuwd.

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 1 AUGUSTUS 2022 - Groen licht voor de nieuwe westelijke strekdam Blankenberge

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge hebben een akkoord over de nieuwe westelijke strekdam aan de haven. Die komt er om de verzanding in de havengeul tegen te gaan. De nieuwe dam zal deels toegankelijk zijn voor wandelaars. “De 600 meter lange dam moet er in eerste instantie voor zorgen dat de havengeul minder verzandt,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 26 JULI 2022 - Binnenkort nieuwe directeur aan het roer van DAB Loodswezen

Roel Schippers wordt de nieuwe directeur van de DAB Loodswezen binnen het Vlaams agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Vanaf 1 augustus 2022 komt Roel aan het hoofd te staan van deze ploeg waar momenteel zo’n 430 mensen werken.  

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 30 JUNI 2022 - Radarketen Gent-Terneuzen wordt fors uitgebreid

Europa bekroont innovatief en duurzaam project van MDK in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat.

De radarketen langs het kanaal Gent-Terneuzen, één van de drukste vaarroutes van het land, zal fors worden uitgebreid. Het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zal in samenwerking met Rijkswaterstaat in Nederland langs het kanaal acht extra radarposten bouwen aan beide kanten van de grens. De bestaande posten krijgen een update. Zo vervolledigt MDK de radarketen waardoor méér én grotere schepen het kanaal zullen kunnen gebruiken. Zo’n actieve verkeersbegeleiding of ‘Vessel Traffic Services’ is broodnodig om het groeiende verkeer op het water in goede banen te leiden.
  

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 31 MEI 2022 - NIEUW PATROUILLEVAARTUIG SPN-01 PLECHTIG GEDOOPT

Het nieuwe patrouillevaartuig SPN-01 is vandaag in Oostende plechtig in gebruik genomen.
“Vloot van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) stelt bemande vaartuigen ter beschikking  aan klanten vanuit de diverse overheden. In nauwe samenwerking met de Scheepvaartpolitie van de Federale Politie werd  het nieuwe patrouillevaartuig SPN-01 uitgetekend en gerealiseerd.”

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 16 MEI 2022 - MDK HERSTELT LENZEN VUURTOREN OOSTENDE

Vanaf 17 mei zal het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust herstellingswerken uitvoeren aan de lenzen van het vuurtorenlicht in Oostende. De zogenaamde fresnellenzen zorgen ervoor dat het licht ver verspreid wordt. Dit zijn glazen getrapte lenzen die uit vele afzonderlijke panelen bestaan. Sommige van die lenspanelen zijn echter beschadigd. Hierdoor wordt het licht van de vuurtoren minder ver verspreid. De fresnellenzen zitten vast in een metalen structuur en ook deze wordt hersteld.  

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 15 APRIL 2022 - BIJZONDER TRANSPORT OVER WATER: ENORME BETONNEN DREMPEL VOOR STORMVLOEDKERING VAN KALLO NAAR NIEUWPOORT

Vanuit Kallo, in de haven van Antwerpen, vertrekt vandaag een opvallende lading. Een ponton met daarop een enorme betonnen drempel. Eindbestemming: havengeul Nieuwpoort. Het gaat om een belangrijk onderdeel van de stormvloedkering die het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) daar momenteel bouwt. Deze stormvloedkering zal Nieuwpoort beschermen tegen zeer zware stormvloeden. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kwam kijken hoe de laatste hand gelegd wordt aan de enorme drempel.

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 1 APRIL 2022 - VLAAMS MINISTER LYDIA PEETERS: VANAF ZATERDAG TWEEDE VEER OVER SCHELDE IN DIENST

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bevestigde vandaag in de commissie Mobiliteit dat er vanaf zaterdag een tweede veerboot in gebruik wordt genomen voor de Veerdienst Sint-Anna, die zorgt voor de verbinding tussen Linkeroever en de Antwerpse stadskern. “Met het extra veer van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) willen we tijdens de werken aan de Sint-Annatunnel de actieve weggebruikers de mogelijkheid blijven bieden om vlot tussen Linker- en Rechteroever te pendelen”, aldus minister Peeters. “Op deze manier ondersteunen we verder de modal shift in Antwerpen. De extra veerboot, de Simon Stevin, zal varen ter hoogte van Sint-Anna op Linkeroever en de stadskern van Antwerpen ter hoogte van het Steen en zal samen met de nieuwe Marnix Van Sint Aldegonde zorgen voor een zeer frequente een vlotte verbinding over de Schelde.”

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 26 MAART 2022 - MINISTER LYDIA PEETERS DRAAGT HET LICHTSCHIP WESTHINDER III PLECHTIG OVER AAN DE STICHTING NATIONAAL EN GEWESTELIJK MARITIEM PATRIOMONIUM

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters droeg vandaag in Antwerpen het voormalig lichtschip WESTHINDER III over aan de Stichting Nationaal en Gewestelijk Maritiem Patrimonium (MPM). 

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 23 FEBRUARI 2022 - AGENTSCHAP MDK PRESENTEERT DE JAARCIJFERS VAN 2021

Het voorbije jaar was op z’n minst opnieuw bijzonder te noemen. Onze maatschappij bleef geteisterd door COVID-19 dat zowat overal een impact kende. Ook voor het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) bracht dit heel wat uitdagingen met zich mee, vereiste dit een hoge flexibiliteit van de medewerkers maar bovenal een steengoede samenwerking met alle stakeholders en partners. “We zijn trots op wat we in 2021 bereikten. Het team van quasi 1.200 medewerkers verwezenlijkte heel wat mooie projecten. De jaarcijfers liggen opnieuw in lijn met de pre-COVID periode,” volgens administrateur-generaal Nathalie Balcaen.

Lees hier het volledige persbericht

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier