PERSBERICHTEN MDK

Op deze pagina kan je de recente persberichten vinden die uitgegeven zijn door het agentschap MDK.

Voor aanvullende vragen of algemene vragen, kan je steeds contact opnemen met het communicatieteam van het agentschap.

Telefoon: 02 553 30 70
Email: persmdk@mow.vlaanderen.be

Persbericht 21 november 2022

Binnen het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust hebben we drie vuurtorens in beheer (Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge). “Nu krijgen deze bakens ledverlichting, in het kader van innovatie en energiebesparing”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Op maandag 21 november start de vernieuwing van de vuurtorenlichten. In deze eerste fase zullen we de lensaandrijvingen in Oostende vernieuwen.

"De werken zullen worden uitgevoerd onder leiding van de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) en zullen vermoedelijk tot zondag 27/11 duren", zegt minister Peeters. Nadat deze werken afgerond zijn, beginnen we aan de werken in Nieuwpoort. Voor de vuurtoren van Blankenberge moeten er geen voorbereidende werken worden uitgevoerd.

In een volgende fase (nog in te plannen) zullen we de lampen vervangen door ledverlichting.

Persbericht 13 oktober 2022 - Lancering Project Olivia

Maak kennis met Olivia!  Hét symbool om meer vrouwen warm te krijgen voor een job in de maritieme sector! De boeiendste en meest uiteenlopende werkplekken vind je op en rond het water, in de maritieme sector.  Je kan er een carrière uitbouwen bij een multinational, bij een lokale start-up, bij de havens of bij de overheid. 

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 11 oktober 2022 - Werken stormvloedkering Nieuwpoort tijdelijk stilgelegd

De werkzaamheden aan de stormvloedkering in Nieuwpoort zijn tijdelijk stilgelegd. Normaal zouden in september de werken beginnen aan de omloopriolen aan de zijkant van de constructie, maar er is onduidelijkheid gerezen over de capaciteit van de geplande omloopriolen.

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 28 september 2022 - Nieuwe lichting loodsen aan de slag

Versterking voor het Loodswezen binnen het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).  Gisteren kregen onze vijf kersverse loodsen Nils, Michael, Bart, Tom en Amaury na een opleiding van een jaar hun penning in de Belgische loodsensociëteit in de haven van Vlissingen, die de schakel is tussen onze kust en de havens van Antwerpen-Zeebrugge en Gent.  

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 15 september 2022 - Elektrische veerboot en reddingsboot krijgen champagnedoop

De zomer van 2021 bracht een primeur voor het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), want toen voer de eerste elektrische veerboot Raveel ontmoet Ensor voor het eerst uit.  De elektrische veerboot, die ondertussen een jaar in gebruik is, krijgt nu haar champagnedoop samen met de nieuwste reddingsboot van MDK.  Een plechtig moment en een maritieme traditie die Vloot, onderdeel van MDK, trots blijft verderzetten.

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 5 september 2022 - Drukke zomer zeereddingsdiensten

De zomermaanden juli en augustus waren druk op het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende, het eerste meldpunt voor incidenten op zee. Zowel in juli als in augustus registreerden we 128 incidenten, dat zijn er meer dan de voorbij drie jaar.

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 9 augustus 2022 - Ana Roza is de 2.500.000ste passagier van de Waterbus

Het gaat snel voor de Waterbus. Na amper vijf jaar zit het passagiersvervoer langs de Schelde al aan 2,5 miljoen passagiers en deze zomer worden nieuwe records gebroken.  

Vanmiddag stapte aan het Steenplein in Antwerpen de 2.500.000ste passagier af. Ana Roza Holvoet (29) uit Antwerpen was nietsvermoedend ingescheept in Hemiksem en kreeg bij aankomst een verrassing van Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Ana Roza kreeg een jaarabonnement ter waarde van 685 euro, en een goodiebag. 

Lees hier het volledige persbericht

Persbericht 7 augustus 2022 - Blankenberge weer een stuk veiliger en mooier

Sinds september 2020 was er heel wat beweging in de Franchommelaan en de Havenstraat. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge startten toen met het sluitstuk van de maatregelen om de stad te beschermen tegen zware stormvloeden. Aan de Barcadère werd een laatste stuk van de vaste stormmuur gebouwd en er kwamen zeven mobiele keringen om de openingen in de bestaande muur bij storm dicht te kunnen zetten. In de Havenstraat en de Franchommelaan, ter hoogte van de Barcadère, werden nieuwe kaaimuren gebouwd. Tot slot is ook het wegdek van beide straten vernieuwd.

Lees hier het volledige persbericht

PERSBERICHT 1 AUGUSTUS 2022 - Groen licht voor de nieuwe westelijke strekdam Blankenberge

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge hebben een akkoord over de nieuwe westelijke strekdam aan de haven. Die komt er om de verzanding in de havengeul tegen te gaan. De nieuwe dam zal deels toegankelijk zijn voor wandelaars. “De 600 meter lange dam moet er in eerste instantie voor zorgen dat de havengeul minder verzandt,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Lees hier het volledige persbericht

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier