PERSBERICHTEN MDK

Op deze pagina kan je de recente persberichten vinden die uitgegeven zijn door het agentschap MDK.

Voor aanvullende vragen of algemene vragen, kan je steeds contact opnemen met het communicatieteam van het agentschap.

Telefoon: 02 553 30 70
Email: persmdk@mow.vlaanderen.be

Persbericht 25 september 2023 - Een nieuwe strekdam voor Blankenberge, werken starten op 2 oktober

De werken voor de bouw van een nieuwe westelijke strekdam in Blankenberge starten op 2 oktober 2023. In een eerste fase wordt het betonnen westerstaketsel afgebroken. Het puin van de afbraak wordt grotendeels hergebruikt voor de nieuwe constructie. Een duurzame oplossing, want hierdoor kan het wegtransport doorheen Blankenberge en Wenduine beperkt worden. De werken zullen duren tot het voorjaar 2026.

Klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 12 september 2023 - Hoofdzetel Scheepvaartbegeleiding en MRCC plechtig in gebruik genomen na renovatie

Vandaag is op de Oosteroever in Oostende de hoofdzetel van Scheepvaartbegeleiding opnieuw plechtig in gebruik genomen, één van de vier operationele afdelingen van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).  Zo komt een einde aan een grondige renovatie die startte in 2020.

Klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 30 augustus 2023 - Van jongeren zeebonken maken! Een Boeiend Klasspel viert zijn tiende verjaardag.

Jongeren al vroeg warm maken voor een carrière op of naast het water.  Jongens én meisjes vertellen dat ze later ook matroos of zelfs kapitein kunnen worden.  Achter het roer van een schip de zeven wereldzeeën afschuimen of in het ruim sleutelen aan motoren.  Of dichter bij huis de binnenwateren van Europa verkennen.

De maritieme wereld blijft voor veel scholen een grote onbekende als het om beroepsoriëntatie gaat.  Daar probeert Een Boeiend Klasspel nu al tien jaar lang wat verandering in te brengen via een geanimeerd spel dat kan gespeeld worden in de derde graad lager onderwijs. 

klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 25 mei 2023 - Strandtoegang Vosseslag volledig vernieuwd

In De Haan is de strandtoegang ter hoogte van Vosseslag, ook wel gekend als het ‘Strangegat’, helemaal gerenoveerd. De nadruk ligt op een vlotte toegang naar het strand, maar ook op meer beleving voor de wandelaars en fietsers. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: 

“Naast de jaarlijkse onderhoudssuppleties om de kustbescherming op peil te houden, investeert de Vlaamse overheid ook in veilige en aantrekkelijke strandtoegangen aan onze kust. Met deze investering krijgt de strandtoegang opnieuw de uitstraling die de omgeving verdient”

Klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 20 maart 2023 - Tim Van Dijck wordt nieuwe directeur VLOOT bij MDK

Tim Van Dijck wordt de nieuwe directeur Vloot, één van de vier operationele afdelingen/dabs van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), die haar zetel heeft in Oostende.

Tim Van Dijck (°1985) deed jarenlang ervaring op in binnen- en buitenland. Voor de Belgische DEME groep, een van de grote internationale spelers in de maritieme industrie, volgde hij projecten op in Europa, Australië, Singapore, het Midden-Oosten en West-Afrika. Tim is bouwkundig ingenieur en studeerde havenmanagement in Groot-Brittannië.  Hij is momenteel kandidaat Master of Business Administration (MBA) aan de Antwerp Management School.

Midden mei gaat Tim Van Dijck aan de slag in zijn nieuwe functie.

Persbericht 14 februari 2023 - Werken stormvloedkering Nieuwpoort worden heropgestart

De werken aan de stormvloedkering in Nieuwpoort kunnen opnieuw opgestart worden op het terrein. Een expertenteam kwam tot dit besluit na analyse van bijkomende studies. Afdeling Kust informeerde op 9 februari de jachtclubs en de stad Nieuwpoort over de recente ontwikkelingen.  

klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 3 februari 2023 - Folie Lange Nelle wordt zo snel mogelijk verwijderd

De dubbelzijdige folie die het licht van de vuurtoren van Oostende aan landzijde gedeeltelijk dempt, zal eerstdaags worden verwijderd in opdracht van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Daarmee komt MDK tegemoet aan de wens van heel wat inwoners van Oostende.

klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 2 februari 2023 - Kick-off Living Lab Raversijde

Wat is de impact van zware stormen op onze kust? Hoe krachtig slaan golven in op zeedijken? In welke mate transformeert de wind de duinen? Dat wordt onderzocht in het zogenaamde Living Lab Raversijde, een samenwerking tussen het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Waterbouwkundig Laboratorium. Het living lab bestaat uit een betonnen onderzoeksdijk en een speciaal aangeplante duin voor dijk. “Dit innovatief onderzoeksproject op het strand moet de kustbescherming nog efficiënter maken, en ons bovenal meer inzicht geven door een schat aan data in te zetten voor een lange termijnvisie”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 26 januari 2023 - Het jaar in cijfers van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust

We konden weer en we mochten weer in 2022. Ondanks de nieuwe uitdagingen rond energie, logistiek en veiligheid stond MDK er opnieuw helemaal als agentschap in 2022.  In dit bericht een selectie van de vele projecten die het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust in 2022 uitvoerde.

  • Iedereen vlot over water

  • Kustbescherming: investeren in een veilige, aantrekkelijke en natuurlijke kust

  • Veiligheid op zee

  • Veilig en efficiënt van en naar de havens

  • Olivia houdt van haar job aan het water

klik hier om het volledige persbericht te bekijken

Persbericht 13 oktober 2022 - Lancering Project Olivia

Maak kennis met Olivia!  Hét symbool om meer vrouwen warm te krijgen voor een job in de maritieme sector! De boeiendste en meest uiteenlopende werkplekken vind je op en rond het water, in de maritieme sector.  Je kan er een carrière uitbouwen bij een multinational, bij een lokale start-up, bij de havens of bij de overheid. 

Lees hier het volledige persbericht

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier