Projecten

Groene zeedijk voor Middelkerke

Helmgras voor de zeedijk van Westende

De zeedijk van Middelkerke is de langste van de kust en op sommige plaatsen kwestbaar bij zware storm. Samen met de gemeente Middelkerke gingen we op zoek naar een oplossing waarbij kustbescherming en kustbeleving hand in hand gaan.

Algemene projectinfo

Groene grasdijk in Westende

In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren zetten we in op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw (GDU) in de centrumzones. Deze aanpak is een toonbeeld van het groeiende belang van duurzaamheid in grote openbare werken. Het verhoogt de kustveiligheid, heeft oog voor het klimaat, en creëert ruimte voor wandelen, fietsen en ontspannen op de zeedijk

Dit is een deelproject van het Masterplan Kustveiligheid.

Planning

Het project is opgedeeld in drie fases.

18/1/2021 - 30/6/2021

Fase 1: Startpunt van de eerste projectzone is het strand en de zeedijk ter hoogte van de Noordzeelaan. Daar is de eerste strook grasdijk aangelegd.

Vanaf 13/9/2021

Fase 2: start van de werken voor de golfdempende uitbouw in Westende-Bad in combinatie met de herinrichting van het Rauschenbergplein. De uitbouw is een stijlvolle, lager gelegen wandeldijk die ook dient als keermuur bij extreme golfslag.

September 2022 - juni 2023

Fase 3: aanleg van 650 meter groen grasdijk en een nieuwe bovenlaag op de zeedijk tussen het Rauschenbergplein en het Grand Hotel Bellevue (De Rotonde).

Plan van de verschillende fases

Het project in beeld

Simulatiebeeld van de grasdijk
Simulatiebeeld van de golfdempende uitbouw

Europese steun

Logo van het EU-project Sustainable and Resilient Coastal Cities

Een deel van het project in Middelkeke is een proefproject binnen het Interreg project SARCC - Sustainable and Resilient Coastal Cities. De projectpartners gaan daarin op zoek naar natuurgerichte oplossingen om schade veroorzaakt door overstromingen aan de kust te voorkomen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier