Projecten

Zeeheldenplein Oostende

Het vernieuwde Zeeheldenplein in Oostende

Het Zeeheldenplein vormde een zwakke schakel in de zeewering van Oostende. Ondanks het brede Noodstrand bleef de zone aan het Klein Strand bedreigd bij zware stormvloed. Het nieuwe en grotere plein moet de stad in de eerste plaats beschermen tegen zware stormvloed. De verlaagde golfdempende zone vangt zware stormgolven op en is geïntegreerd in het nieuwe plein en de omgeving.

Algemene projectinfo

Het verzonken fonteinplein van het nieuwe Zeeheldenplein

Het vernieuwde Zeeheldenplein was volledig afgewerkt tegen de zomer van 2012. Het nieuwe plein is drie keer zo groot als vroeger. In de bevloering is de historische bastionvorm visueel afgetekend. Het Zeeliedenmonument staat nog steeds centraal. Rond het verzonken fonteinplein staan zitbanken en een glazen windscherm.

De verlaagde zone voor de trappen is aangenaam om te wandelen maar bij stormvloed vormt ze een golfdempende constructie. Stormgolven verliezen er hun energie. Het vernieuwde plein sluit naadloos aan op de Albert I-promenade, op de wandelweg van de havendam en op de Visserskaai.

Het vernieuwde plein biedt niet enkel bescherming tegen de grillen van de zee maar brengt ook mensen samen. Het is een plein voor ontmoeting. MDK en stad Oostende werkten nauw samen om van het plein het visitekaartje van een maritiem Oostende te maken.

Het project was een van de deelprojecten uit het Masterplan Kustveiligheid. In 2014 ontvingen stad Oostende en MDK met het vernieuwde Zeeheldenplein de award voor Duurzaam Kustproject.

Het Zeeheldenplein in beeld

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier