Veelgestelde vragen
-
Veilige Scheepvaart
-
Hoe monitoren we het scheepvaartverkeer?
Via VTS (Vessel Traffic Services) identificeert en monitort onze afdeling Scheepvaartbegeleiding alle vaartuigen. Hun positie wordt daarbij bepaald en we geven richtlijnen over welke route en manoeuvres ze moeten uitvoeren, ze worden met andere woorden begeleid tot in de havens waar ze aanmeren. Die monitoring gebeurt via 29 radartorens en 5 verkeerscentrales in de Schelderadarketen.
-
Hoeveel bedraagt het loodsgeldtarief?
Het loodsgeldtarief wordt bepaald door de blokmaat van het schip en het traject.
Naast het loodsgeldtarief, wordt een Bunkertoeslag aangerekend; ook wel Bunker Adjustment Factor of BAF genoemd. Dit is gekoppeld aan de officiële maximale gasolieprijs van 31 maart 2017. De schommelingen in deze prijs worden verrekend in de loodsgeldprijs.
Schepen die op regelmatige basis een Vlaamse haven aanlopen kunnen genieten van volumekortingen.
Lees alle informatie op de pagina 'loodsgeldtarieven en loodsvergoedingen'.
-
Hoe worden loodsen aan boord van een schip gebracht?
Zeeloodsen die schepen begeleiden op het zeetraject worden aan boord gebracht via een SWATH (small waterplane area twin hull), die de zware weersomstandigheden op zee aankan. Ter hoogte van de Scheldemonding worden rivierloodsen of kanaalloodsen aan boord van een schip gebracht met een redeboot. Al deze vaartuigen worden beheerd en onderhouden door de Vlaamse overheid via de rederij dab Vloot.
-
Kunnen private bedrijven ook een beroep doen op vaartuigen van MDK/Vloot?
Als rederij van de Vlaamse overheid richt Vloot zich voornamelijk op de publieke sector, maar het komt inderdaad voor dat de private sector ook wenst gebruik te maken van onze specifieke kennis en/of vaartuigen.
-
Wat is het noodnummer voor een ongeval of drenkeling op zee?
Contacteer het MRCC voor elk incident op zee (ongeval, drenkeling, recreant in nood, olieverontreiniging) via onderstaande noodnummers:
Tel.: +32 59 70 10 00
VHF 16/67
Telefoon / Fax:
Dries Boodts
head of MRCC - SAR
dries.boodts@mow.vlaanderen.be
Mob +32 485 27 17 08Tel.: +32 59 255 490 nautisch verkeersleider MRCC, administratief nummer
Tel.: +32 59 255 491 verkeersleider MRCC, administratief nummer
Fax.: +32 59 70 36 05 operationele fax
Navtex
Het MRCC maakt nood-, spoed- en veiligheidsberichten op, deze zendt Oostende radio uit via Navtex (518 khz) en VHF 27.
Luisterwacht
VHF 9,16, 67
DSC 70
MF 2182 khz
Recording & Replay:
Alle verkeer over de VHF, middengolf en telefoongesprekken op de noodnummers worden geregistreerd.
Het MRCC-verkeersbeeld is beschikbaar in archief.
Replay van het verkeersbeeld en/of gesprekken zijn enkel beschikbaar op aanvraag door bevoegde autoriteiten (politionele of gerechtelijke aanvraag). -
Wat is het SB-Decreet?
Het SB-Decreet of Scheepvaarbegeleidingsdecreet gaat over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen en de organisatie van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum. Het is de juridische basis voor de werking van de afdeling. Hier kan je het SB-Decreet raadplegen.
-
Wat is loodsen op afstand?
Loodsen op afstand is een dienstverlening die aangeboden wordt wanneer slechte weersomstandigheden op zee ter hoogte van loodsstation WANDELAAR het niet meer mogelijk maken om een loods veilig aan boord te brengen van een schip. De loodsen nemen hun loodstaak dan op vanuit de radarcentrale in Zeebrugge. Via moderne radar- en communicatieapparatuur kunnen zij inkomende schepen die voldoen aan bepaalde veiligheidscriteria vanop afstand adviseren bij hun navigatie. Op dat ogenblik laat de lage verkeersintensiteit dit veilig alternatief toe.
De Nederlandse collega’s verzorgen deze dienstverlening voor inkomende schepen die naar een Nederlandse haven varen. Dit gebeurt via de Steenbank en het redegebied Vlissingen.
-
Hoe monitoren we het scheepvaartverkeer?
-
Kustbescherming
-
Hebben eilanden voor de kust nut als kustbescherming?
Een eiland voor de kust kan een rol spelen in de demping van de golven bij een bepaalde kustzone. Een eiland heeft uiteraard geen rechtstreekse functie als mogelijke maatregel tegen de zeespiegelstijging.
-
Hoe komt het dat er kliffen ontstaan op het strand bij stormvloed?
Kliffen op het strand ontstaan onder invloed van de golfenergie. Er wordt dan zand van het hoog gedeelte van het strand naar het lager gedeelte, dat onder water ligt, verplaatst.
-
Hoe worden het zeepeil en golven opgemeten?
Het zeepeil wordt opgemeten met een maregraaf of een getijmeter. Bij afdeling Kust zijn er twee soorten getijmeters, een op basis van een vlottersysteem en een op basis van een radar. Golven worden opgemeten met golfmeetboeien of radarsensoren op meetpalen, die golfhoogte en eventueel ook golfrichting meten. Alle gebruikte sensoren sturen hun data door naar een centrale database.
-
Hoe worden stormvloeden voorspeld?
Stormen worden voorspeld door meteorologen die metingen van onder andere temperatuur, luchtdruk en windsnelheid combineren met complexe computermodellen. Het resultaat hiervan is een model van het gedrag van de atmosfeer die de meteorologen vergelijken met waarnemingen. Als deze vergelijking goed is gebruiken de meteorologen het model om een voorspelling te maken. Samen met golf- en getijvoorspellingen, die ook gemaakt worden door waarnemingen en modellen te combineren, is het mogelijk voor meteorologen om stormvloeden te voorspellen.
Stormen worden bij afdeling Kust voorspeld door gespecialiseerde mariene meteorologen van het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Het OMS houdt zeven dagen op zeven het weer en het getij aan onze kust en de vaargeulen naar de Westerschelde en kusthavens nauwgezet in het oog. Zij beschikken in de weerkamer in Oostende over alle actuele waarnemingen van het Meetnet Vlaamse Banken en over de resultaten van specifieke numerieke verwachtingsmodellen voor getij en golven. Ze maken voorts gebruik van alle mogelijke meteorologische informatie: synoptische waarnemingen, satelliet- en radarbeelden, atmosferische peilingen, uitvoer van regionale en globale weermodellen, …
De mariene meteorologen interpreteren al deze informatie en verwerken ze tot een kustweerbericht, met verwachtingen voor getij, golven en wind op zee en voorspellen ook de eventuele stormvloeden voor de kust.
-
Is een golfbreker hetzelfde als een strandhoofd?
Nee. Hoewel we in de volksmond meestal spreken van golfbrekers zijn de stenen constructies op het strand strandhoofden. Wat is nu het verschil?
Een strandhoofd is een beschermingsconstructie, vroeger in hout, nu in steen, die dwars over het strand, loodrecht op de kustlijn is aangelegd. Het moet verhinderen dat zand wegspoelt van het strand. Strandhoofden breken de golven niet. Ze kunnen kusterosie tegengaan door de brandingsstroom te blokkeren of te verminderen. Langs onze kust zijn ze ook effectief om de getijstroom van de kust af te houden en te voorkomen dat deze stroom diepe geulen vlak voor het strand laat ontstaan. Strandhoofden werken alleen als de golven het strand onder een hoek benaderen en hebben geen effect op het dwarstransport. Ze brengen geen zand naar het strand maar zorgen voor een andere verdeling van het aanwezige zand. Het is van 1985 geleden dat er langs onze kust nog nieuwe strandhoofden zijn gebouwd, toen werden er in Koksijde twee lange strandhoofden gebouwd.
Een golfbreker is een constructie die parallel met of schuin ten opzichte van de kustlijn staat om de golven te 'breken'.
-
Na elke storm lijkt heel wat zand weggespoeld. Is dat zand dan verloren?
Nee, het weggespoelde zandvolume is niet verloren. Het zand wordt verplaatst naar laag water en de vooroever, die dienstdoet als een soort fundering van onze zandige kust.
Elke zware stormvloed vlakt het strand af. Bij een zeer vlak strand is deze erosie niet zo merkbaar, bij een steiler aangelegd strand kan hierdoor een klif ontstaan bij het hoogste waterpeil tijdens de stormvloed. Door de natuurlijke werking van getij en golfslag zal op termijn het zand wel terug grotendeels op het strand worden afgezet.
-
Wat is de kostprijs van het Masterplan Kustveiligheid?
De totale kostprijs voor de realisatie van het Masterplan Kustveiligheid is geraamd op ruim 300 miljoen euro. De renovatie en versterking van sluizen, stuwen en uitwateringsconstructies in de havens zit in deze raming vervat.
Het onderhoud van de nieuwe stranden kost jaarlijks gemiddeld 8 miljoen euro.
-
Wat is een 1000-jarige stormvloed?
Een 1000-jarige stormvloed is een stormvloed met een terugkeerperiode van 1 op de 1000 jaar. Aan zo’n storm wordt een bepaald waterpeil en een golfhoogte gekoppeld. Diezelfde kans is er elk jaar weer, ook als er het jaar voordien zo’n stormvloed is geweest. Je kan het best vergelijken met het gooien van een dobbelsteen. Per worp heb je één kans op zes dat je een drie gooit. Maar dat betekent niet dat je sowieso een drie gooit na zes worpen.
Ook stormen volgen niet de regelmaat van de klok. Iemand die 75 jaar lang in Oostende woont heeft een kans van ongeveer één op dertien om ooit een 1000-jarige stormvloed mee te maken.
De storm die in februari 1953 onze kust teisterde, was een 250-jarige storm. Recenter, in 2013 hadden we de Sinterklaasstorm. Dat was een 60-jarige stormvloed.
-
Wat is harde zeewering?
Onder harde zeewering verstaan we alle technische constructies die door de mens gebouwd worden om de kust te beschermen tegen stormvloeden. Er zijn verschillende soorten harde zeeweringsconstructies:
Strandhoofden, in de volksmond meestal golfbrekers genoemd, reiken tot voorbij de laagwaterlijn en zijn tot 300 meter lang. Ze liggen dwars op de kust en zijn meestal opgebouwd uit blokken hardsteen of beton.
Zeedijken zijn harde constructies die aan het eind van de 19de eeuw gebouwd werden om de woonsten in de verschillende duingebieden te beschermen tegen het geweld van de zee. Met de bijhorende promenades speelden zeedijken een belangrijke rol in het kusttoerisme. Een dijk zorgt ervoor dat het water het achterliggende land niet zomaar kan overspoelen.
Een stormmuur is muur die op de zeedijk of langs een haven gebouwd wordt om overslaande golven of te hoge waterstanden tegen te houden. Stormmuren worden gebouwd als blijkt dat de zeedijken of kaaimuren niet voldoende bescherming bieden. Een stormmuur kan een vaste constructie zijn die op de kaaimuur of dijk gebouwd wordt maar het kan ook een mobiele kering zijn. Die wordt dan opgesteld bij voorspellingen van stormvloed. Rond de jachthaven van Blankenberge bouwde afdeling KUST een vaste stormmuur om de stad te beschermen. Op de zeedijk van Oostende is de mogelijkheid voorzien om een mobiele kering op te stellen.
Een golfdempende uitbouw is een ‘kuip’ tussen twee stormmuren waar overslaande golven hun energie verliezen en dus ook hun kracht om een bedreiging te vormen voor achterliggende gebieden. Het Zeeheldenplein in Oostende en de zeedijk in Wenduine zijn voorzien van een golfdempende uitbouw.
Een stormvloedkering is een waterbouwkundige constructie die bij stormvloed moet verhinderen dat er grote hoeveelheden water de monding van een rivier of een zeearm binnenstromen en voor overstroming zorgen. Het is een beweegbare constructie die kan sluiten bij voorspellingen van stormvloed. Op de IJzermonding in Nieuwpoort bouwt afdeling Kust momenteel een stormvloedkering. Op deze pagina kan je terecht voor meer informatie over stormvloedkering Nieuwpoort.
-
Wat is het risico bij een zware stormvloed voor de Vlaamse kust?
Onze Vlaamse kustgemeenten lopen kans op overstroming bij een zware stormvloed. Om dit te vermijden, wordt sinds 2011 het Masterplan Kustveiligheid uitgevoerd. Daarbij worden maatregelen genomen om overstromingen te vermijden. Vooral de havens van Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge vormen nog zwakke schakels in de zeewering.
-
Wat is het verschil tussen een storm en een stormvloed?
Bij windkracht van 9 beaufort spreken we van storm. Dat betekent dat de wind gemiddeld over tien minuten en op een hoogte van tien meter boven het meetstation een snelheid van minstens 75km/u bereikt. Het is echter niet omdat er sprake is van storm, dat er ook een stormvloed is. Een stormvloed is een sterke verhoging van de zeespiegel langs de kust door de wind. Het is een extra verhoging bovenop het normale vloedpeil. Als die extra verhoging samenvalt met springtij is er kans op overstroming.
-
Wat is springtij?
Springtij is een speciale vorm van vloed waarbij het water zijn hoogste stand bereikt. Springtij wordt veroorzaakt doordat zon en maan op één lijn staat met de aarde. De aantrekkingskracht van de maan op het water is dan maximaal, wat de hoge waterstand verklaart. Meer over het getij.
-
Wat is zachte zeewering?
Zachte zeewering is, in tegenstelling tot harde zeewering, de natuurlijke bescherming van onze kuststrook tegen overstromingen. De duinen, het duinbos en de stranden zijn voorbeelden van zachte zeewering. Die zijn kwetsbaar door de speling van wind, golven en hoge waterstanden. Bij stormvloed moeten ze soms zand prijs geven aan de zee. Hierdoor komt het beschermingsniveau in gevaar en is het noodzakelijk om zandsuppleties uit te voeren.
-
Welk zand wordt er gebruikt voor suppleties?
Suppletiezand sluit qua fysische eigenschappen zoals kleur en korrelgrootte best zo goed mogelijk aan bij het zand dat van nature aanwezig is op onze stranden. Bovendien is fijn zand zowel ecologisch als voor de recreatieve beleving interessant. Een grotere korrelgrootte biedt dan weer het voordeel dat een stabieler strand kan aangelegd worden met minder zand. De indicatieve korrelgrootte van suppletiezand bedraagt ongeveer 350 micrometer afhankelijk van het type suppletie en het gewenste strandprofiel.
Het zeezand is afkomstig van zandbanken uit de Noordzee. Daar zijn vergunde winzones aangeduid waar zowel suppletiezand als zand voor de bouwnijverheid gewonnen kan worden. Daarnaast kan ook zand van baggerwerken of infrastructuurwerken opnieuw gebruikt worden.
-
Zijn er nieuwe ontwikkelingen inzake zeewering?
Afdeling Kust volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen en ervaringen uit het buitenland op de voet. Zo worden bijvoorbeeld proefprojecten uitgevoerd om de efficiëntie van vooroeversuppleties te onderzoeken en wordt het effect van een zandmotor op onze kust bestudeerd.
-
Zullen zware stormen meer en meer voorkomen?
Het aantal stormvloeden zal wellicht niet veranderen, maar de intensiteit zal wel toenemen. Door de stijging van de zeespiegel zullen de hoge waterstanden die voor overstroming zorgen, sneller bereikt worden.
-
Hebben eilanden voor de kust nut als kustbescherming?
-
Vlot het water over
-
Hoe weet ik of het veer vaart?
De veerdiensten van agentschap MDK varen volgens een bepaalde dienstregeling. Onder invloed van weer of externe maatregelen (zoals COVID-maatregelen) kan deze dienstregeling onderbroken worden. Raadpleeg de pagina van de veerdienst die je wil gebruiken voor een up-to-date stand van zaken.
-
Kan ik mee veren met een rolstoel?
Je kan aan boord met een rolstoel. Omdat een veerboot onderhevig is aan de beweging van het water, is het belangrijk dat de rolstoel stabiel blijft tijdens de overtocht. Om het in- en ontschepen vlot te laten verlopen, adviseren wij om steeds de veerboot te nemen samen met een begeleider omdat de helling van en naar het ponton door de schommelende waterstanden (eb en vloed) steil kan zijn. Bekijk daarom zeker de informatie per veerdienst.
Om veiligheidsredenen mag het totale gewicht en de afmetingen van de rolstoel niet groter zijn dan 300 kilo, 75 cm breed en 120 cm lang (uitzondering: veerdiensten in Gent).
-
Kan ik op assistentie rekenen van de bemanning tijdens het in- en ontschepen met mijn rolstoel?
Je moet zelfstandig aan en van boord kunnen. Als de bemanning beschikbaar is, helpen zij graag.
-
Kunnen fietsen mee op de veerboten?
Ja, dat kan! Het aantal passagiers met fiets is evenwel beperkt per overvaart. Bekijk op voorhand de details via de pagina van de veerdiensten.
-
Mag mijn hond mee op de veerboot?
Honden aan de leiband zijn toegelaten op de veerboot.
-
Zijn de veerdiensten gratis?
Ja, de 7 veerdiensten die agentschap MDK beheert zijn volledig gratis. Een oversteek kan te voet of per fiets. De regels en uurregelingen kunnen verschillen per veerdienst. Raadpleeg de laatste informatie op deze pagina voor je vertrekt!
-
Hoe weet ik of het veer vaart?
-
Werken bij MDK
-
Hoe kan ik een STCW-vaarbevoegdheidsbewijs halen?
Om een vaarbevoegdheidsbewijs te halen dien je een maritieme opleiding gevolgd te hebben. Informatie over maritieme opleidingen kan je vinden http://www.areyouwaterproof.be/opleidingen.html
-
Hoe kan ik solliciteren bij MDK?
Solliciteren bij MDK kan via de openstaande vacatures via onze pagina 'jobs' of de website Werken voor Vlaanderen.
Voor Vloot kan je spontaan solliciteren. Elke spontane sollicitatie nemen we op in onze sollicitatiedatabank. Je krijgt een ontvangstmelding. Voor de varende functies kijken we of je over alle certificaten beschikt voor de functie waarvoor je solliciteert. Is dit niet zo, dan nemen wij contact op met jou om jouw dossier te vervolledigen.
-
Hoe word ik loods?
Wie geïnteresseerd is om het beroep van loods uit te oefenen, kan best beginnen met het halen van een master in de Nautische Wetenschappen en leren varen.
Kandidaat-loodsen moeten de volgende certificaten kunnen voorleggen:
een geldig vaarbevoegdheidsbewijs (STCW 2010) van kapitein (MASTER – seagoing ship of 3000 gross tonnage or more) of gelijkwaardig
een vaartstaat als bewijsvoering van 36 maanden ervaring (3 jaar) als wachtoverste (STCW – Chapter II – Regulation II/2)
een certificaat van de opleiding Bridge Resource Management (BRM/BRM CC/MRM)
een geldig certificaat van medische geschiktheid uitgereikt door een erkende arts
een certificaat van de opleiding ECDIS (uitgifte na 1 januari 2006)
een geldig certificaat van GMDSS
-
Waar kan ik een STCW-vaarbevoegdheidsbewijs afhalen?
STCW-documenten kan je enkel verkrijgen bij de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. Kandidaten die bij MDK solliciteren krijgen de nodige informatie over de documenten die ze nodig hebben om hun certificaat aan te vragen.
-
Welke certificaten heb ik nodig om te solliciteren?
Welke certificaten je nodig hebt om te werken bij MDK is afhankelijk van de job. In de vacature wordt dit meestal vermeld.
Alle varende personeelsleden moeten in het bezit zijn van een geldig STCW-vaarbevoegdheidsbewijs overeenkomstig hun functie. Heb je een vraag over STCW dan kun je hiervoor terecht bij siska.deconinck@mow.vlaanderen.be.
Wie wil solliciteren als loods, moet beschikken over volgende certificaten:
diploma van licentiaat/master in de Nautische Wetenschappen met indien van toepassing het bijhorende diplomasupplement
een geldig vaarbevoegdheidsbewijs (STCW 2010) van kapitein (MASTER – seagoing ship of 3000 gross tonnage or more) of gelijkwaardig
een vaartstaat als bewijsvoering van 36 maanden ervaring (3 jaar) als wachtoverste (STCW – Chapter II – Regulation II/2)
een certificaat van de opleiding Bridge Resource Management (BRM/BRM CC/MRM)
een geldig certificaat van medische geschiktheid uitgereikt door een erkende arts
een certificaat van de opleiding ECDIS (uitgifte na 1 januari 2006)
een geldig certificaat van GMDSS
-
Hoe kan ik een STCW-vaarbevoegdheidsbewijs halen?