Maak kennis met Olivia! Hét symbool om meer vrouwen warm te krijgen voor een job in de maritieme sector!

Maak kennis met Olivia!
Hét symbool om meer vrouwen warm te krijgen voor een job in de maritieme sector!

De boeiendste en meest uiteenlopende werkplekken vind je op en rond het water, in de maritieme sector. Je kan er een carrière uitbouwen bij een multinational, bij een lokale start-up, bij de havens of bij de overheid. Je kan er je technische skills uitspelen, je inzichten, je talenten als leidinggevende of gewoon je passie. Onze sector heeft véél te bieden. Het enige wat we nog missen, zijn meer vrouwelijke collega’s.

Daarom wil de Vlaamse overheid via het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) meisjes en vrouwen warm maken voor opleidingen, jobs en carrières in de maritieme sector. Mannen zijn en blijven natuurlijk welkom, maar Project Olivia mikt specifiek op vrouwen.

Waarom Project Olivia? Wel, er zijn de afgelopen jaren heel wat Olivia’s geboren. Ook in 2021 was het de populairste meisjesnaam bij baby’s. We hopen heel wat van de Olivia’s in de toekomst een maritieme carrière aan te bieden.

De Olivia's van MDK zijn dé stem geworden van Project Olivia.

Vrouwen bij het agentschap MDK

Bij het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) werken 1.211 personeelsleden.  Toch werken er maar 165 vrouwen, nog geen 14%.

Met Project Olivia willen we duidelijk maken dat vrouwen ook echt een plaats hebben in de maritieme sector.  Daarom brengen we eerst al onze eigen dames in beeld.
Allemaal hebben ze een job die past bij hun talent en passie.
Allemaal hebben ze een diverse job op het water of ernaast.  

Een van de grote troeven van de maritieme sector is immers de grote diversiteit aan jobs.  Voor sommige jobs zoals matroos, motorist, scheepstechnicus, schipper, stuurman en loods kan je bij ons spontaan solliciteren.  Als je wil varen op zee of in de binnenvaart, heb je dan weer certificaten nodig.   

Olivia's van MDK​​​​​​​

Project Olivia heeft véél gezichten!  Heel wat dames van ons agentschap MDK werken actief mee. Zij zijn dé stem van de campagne.  We hopen dat zij een voorbeeld kunnen zijn voor veel Olivia’s in de toekomst.

  • Annelies Van den Bruele - Stafmedewerker

  • Caroline Breemersch - Projectingenieur aan de kust

  • Dorien Mestrom - Stafmedewerker

  • Karima El Hachimi - De enige vrouwelijke IT-er van ons agentschap

  • Katty Cypers - Communicatieverantwoordelijke en projectleider van Project Olivia

  • Marisa Spruyt - Schipper van onze veerdienst in Gent.  

  • Nitya Michaux - Loods

Naast het projectteam en onze eigen Olivia’s binnen MDK werken we ook met ambassadeurs, zowel vrouwen als mannen.  Het is heel belangrijk dat Project Olivia gedragen wordt door verschillende organisaties, van binnen en buiten de overheid. Onze ambassadeurs komen uit verschillende organisaties in de maritieme sector, zoals de maritieme onderwijsinstellingen, de havens in Vlaanderen, Defensie en verschillende rederijen.  Een eerste stap is dat zij onze campagne bekend maken in hun netwerk.

Nathalie Balcaen met de Olivia's van MDKv

Sinds ik minister van Mobiliteit en Openbare Werken ben, zie ik elke dag hoe uitzonderlijk mijn beleidsdomein is. Heel gevarieerd, heel boeiend en met straffe dames die gewoon ook hun ding doen. Met deze mooie campagne willen we duidelijk maken dat ook dames hun plek kunnen vinden in een maritiem getinte job. Of dat nu op of naast het water is. De sprong wagen naar de maritieme sector? Niet twijfelen, gewoon doen!

- Lydia Peeters

Het belang van vrouwen in nichesectoren is me al sinds mijn studies duidelijk geworden. Ik haalde er zelf energie uit en ik hoop dat ik zelf een inspiratiebron kan betekenen. De maritieme sector is fascinerend in vele facetten. Een avontuurlijke job op het water, een logistieke mastermind aan wal of een technisch expert, elke schakel is belangrijk om de dienstverlening veilig en vlot te laten verlopen. Mijn doel is om volop te innoveren en continu te verbeteren. Dat kunnen we het best doen door al onze ideeën samen te brengen vanuit ieders expertise. Ik hoop via Project Olivia meer vrouwen warm te maken om de weg naar onze mooie sector te vinden.

- Nathalie Balcaen

Het was een boeiende ervaring om samen met het projectteam en onze eigen Olivia’s deze campagne vorm te geven.  Het verbaast me nog elke dag hoeveel we van elkaar kunnen leren.  De maritieme sector is zó rijk en zó boeiend, maar tegelijk zó onbekend.

- Katty Cypers

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier