Foto van aan de kust met zeilboten en helmgras

Kust

De afdeling beschermt de bevolking tegen het geweld van de zee en bevordert de recreatie op en naast het water en het beleven van de kust. Het team Vlaamse Hydrografie draagt bij aan een vlotte en veilige scheepvaart door de zee- en Scheldebodem in kaart te brengen en te zorgen voor een accuraat kustweerbericht.

Wat doen we?

Kust in cijfers

67

kilometer kust om te beschermen en beheren.

4

jachthavens langs onze kust: Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge.

3.776

vierkante kilometer dat de Vlaamse Hydrografie peilt.

Nieuws

Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Kust
Agentschap MDK
Agentschap MDK
Kust
Kust
Agentschap MDK
Kust
Kust
Kust
Kust
Agentschap MDK
Kust
Agentschap MDK
Kust
Kust

Projecten

Masterplan kustveiligheid

Persoon kijkt naar storm op zee

Een van de topopdrachten van ons agentschap is de uitvoering van het Masterplan Kustveiligheid. Dat bestaat uit een reeks maatregelen om onze kust te beschermen tegen zware stormvloeden en de stijgende zeespiegel. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, zijn continue werken en inspanningen nodig aan onze kust.

Ontdek het Masterplan Kustveiligheid

Kustweerbericht

Icoontje van een zon om te verwijzen naar kustweerbericht

Welk weer wordt het aan zee? Hoeveel kans is er op neerslag? Wat is de actuele windsnelheid, hoe hoog zijn de golven momenteel en wanneer is het hoog- of laagwater? In samenwerking met het KMI stellen de meteorologen in het Oceanografisch Meteorologisch Station dagelijks een gedetailleerd zee- en kustweerbericht samen. Vier keer per dag is er een update van het weerbericht.

Zowel professionele gebruikers zoals havenbesturen en beroepszeevaart als bewoners van de kust en toeristen gebruiken het kustweerbericht.

Naar het kustweerbericht

Vergunningsaanvraag

Plan je werken of organiseer je een activiteit op het openbaar domein? Vul dan het digitale formulier in via de knop hieronder.

Een vergunningsaanvraag is verplicht bij elk gebruik van openbaar domein voor privatief gebruik. Dat betekent dat je het openbaar domein exclusief voor jezelf gebruikt bijvoorbeeld om werken uit te voeren, activiteiten te organiseren of constructies te plaatsen, te wijzigen of te verplaatsen. De aanvraag heeft betrekking op privatief gebruik van wegen, waterwegen, zeewering en zeedijken.

Vergunningsaanvraag gebruik openbaar domein
Foto van afdelingshoofd Caroline Lootens

Stranden, duinen, dijken, jacht- en vissershavens, afdeling Kust zorgt voor de bescherming tegen het geweld van de zee, maar ook voor de bevordering van recreatie op en langs het water. Daarnaast brengen wij de zee en de Schelde in kaart en maken wij weerberichten voor de zee en de kust.

- Caroline Lootens, afdelingshoofd Kust

Veelgestelde vragen

Waar vind je ons?

Kaartje met aanduiding locaties afdeling Kust

Afdeling Kust

Administratief Centrum
Vrijhavenstraat 3
8400 Oostende

+32 (0)59 55 42 11

kust@vlaanderen.be

Volg ons op

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier