Ana Roza is 2.500.000ste passagier van de Waterbus

Het gaat snel voor de Waterbus. Na amper vijf jaar zit het passagiersvervoer langs de Schelde al aan 2,5 miljoen passagiers en deze zomer worden nieuwe records gebroken.  

Vanmiddag stapte aan het Steenplein in Antwerpen de 2.500.000ste passagier af. Ana Roza Holvoet (29) uit Antwerpen was nietsvermoedend ingescheept in Hemiksem en kreeg bij aankomst een verrassing van Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Ana Roza kreeg een jaarabonnement ter waarde van 685 euro, en een goodiebag. 

Ana Roza over de Waterbus: "Ik hou van de Schelde. En bovendien gaat de Waterbus snel vooruit. Je kan er op rekenen. En het personeel is vriendelijk. In Hemiksem pak ik dan vaak het veer naar de overkant. Daar kan je prachtige fietstochten maken. Met mijn vriend ben ik al op elke steiger afgestapt om te fietsen. We hebben al heel mooie plekken ontdekt."

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Ik ben blij om te zien dat de Waterbus zo’n succes is. Personenmobiliteit via het water is een belangrijk schakel en alternatief op strategische verkeersaders, zowel voor recreatieve verplaatsingen als voor woon-werkverkeer. Zo is De Waterbus een cruciale schakel binnen de Antwerpse mobiliteit. Heel wat mensen schepen bijna dagelijks  in voor hun woon-en werkverkeer om files te vermijden. En daarnaast heb je passagiers die gewoon een uitstapje langs de Schelde willen maken. Door te investeren in deze vorm van mobiliteit dragen we bij aan een uitgebreid aanbod van duurzame vervoersmodi.” 

Voor de Waterbus lijkt 2022 een recordjaar te worden. Vorige maand stapten maar liefst 104.503 passagiers aan boord tussen Hemiksem en Lillo, en daarmee is het record van augustus 2021 (toen 90.000 gebruikers)  verpulverd. De dip die de Waterbus kende in de coronaperiode is helemaal weggewerkt.    

De grootste groei zit bij mensen die stroomafwaarts vanuit de zone Kruibeke de Waterbus richting Antwerpen nemen.  Zowat 1 op de 3 gebruikers neemt aan boord ook een fiets mee voor verder woon-werkverkeer of gewoon een fietstocht. Op dit moment hebben zo’n 1.903 mensen een abonnement van een jaar of een maand. Vaak gaat het om mensen die in de haven werken.  

De Waterbus begon in 2017 met twee schepen en voer toen alleen tussen Antwerpen en Hemiksem. Vandaag varen continu zes schepen de hele Schelde op en af, met haltes van Hemiksem tot Lillo. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier