Nieuws

Update baggerwerken Blankenberge

Gepubliceerd op 27 februari 2023 door Dominique Jauquet

De week van 27 februari starten de baggerwerken in de havengeul van de jachthaven van Blankenberge. De afgelopen dagen zijn de laatste voorbereidingen getroffen. Alle baggertuigen en materieel zijn intussen ter plaatse. Van zodra de weersomstandigheden het toelaten kunnen de baggerwerken gestart worden.

In opdracht van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust zal een gespecialiseerde firma de havengeul opnieuw volledig bevaarbaar maken voor de pleziervaart. De werken zullen vermoedelijk vier weken duren. Het verwijderde zand zal worden opgespoten vlak aan de waterkant van het strand ten oosten van de vaargeul. Vermoedelijk zal 40.000 m³ zand verplaatst worden.

Midden januari bleek dat vooral de westelijke kant van de vaargeul naar de jachthaven opnieuw was verzand, een gevolg van recente stormen. Varen bleef mogelijk, maar de doorgang voor schepen was erg versmald. De vaargeul van Blankenberge is erg onderhevig aan verzanding. Later dit jaar start de bouw van de westelijke strekdam, een constructie van 600 meter in zee die de haven van Blankenberge beter tegen verzanding moet beschermen. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Het nieuwe concept van een toegankelijke strekdam moet natuurlijk de toenemende verzanding van de havengeul tegengaan. Op vlak van mobiliteit en veiligheid een noodzakelijkheid die ook als publieke ruimte zijn meerwaarde blijft behouden.

Gerelateerd nieuws

Kust
Kust
Kust

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier