Nieuws

Eerste elektrische veerboot in gebruik genomen door minister Lydia Peeters!

Gepubliceerd op 12 juli 2021 door Daphne Vanhoucke

Een absolute primeur,” zo klinkt het bij het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) dat met trots de elektrische veerboot voorstelt. Een primeur voor MDK, maar ook voor de stad Oostende, want op 12 juli 2021 vaart de eerste elektrische veerboot RAVEEL ONTMOET ENSOR uit met passagiers. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters laat dit moment niet onopgemerkt voorbij gaan. De minister zakt hiervoor af naar Oostende en neemt vandaag deze hypermoderne veerboot in gebruik. “Een duurzaam, innovatief en zeer stil vaartuig wat bijkomend een enorm voordeel is voor de specifieke locatie in de stadkern,” stelt minister Peeters.

Met een investering van afgerond € 2.979.000 voeg ik een uiterst duurzame veerboot toe aan onze vloot. Een belangrijke investering voor MDK, en ook voor Oostende, want deze veerdienst is bijzonder belangrijk voor recreatieve verplaatsingen in de regio. Zowat 940.000 passagiers maakten gebruik van de veerdienst in 2019, een absoluut topjaar. In 2020 waren dat er een stuk minder, zowat 444.000 passagiers, te wijten aan de pandemie,” vertelt minister Peeters. “Mooi is ook dat er met dit project opnieuw een verhaal gebracht wordt. Het is niet zomaar een boot, maar een vierde Raveelicoon aan de kust. Opnieuw een mooie ode aan de meester die binnenkort honderd zou geworden zijn.” Er werd voor gekozen om de nieuwe elektrische veerboot te huldigen in hetzelfde kleedje als de huidige veerboten. Deze schetstekening ontworpen door Roger Raveel is ondertussen een gekend beeld in de haven van Oostende. Nieuw is dat op de spiegel van het vaartuig een extra werk werd aangebracht. “Een echte levensgebeurtenis van Roger Raveel waarbij hij kort na de Tweede Wereldoorlog James Ensor ontmoette.” Dit werk schilderde Raveel op de eerste verdieping in het gebouw aan de Sir Winston Churchillkaai waar Vloot, onderdeel van MDK, normaal gehuisvest is. Het werk illustreert de naam van het vaartuig en toont de link van beide grootmeesters met de stad Oostende.

De opmerkzame voorbijganger zag dit nieuwste exemplaar ongetwijfeld al varen. De bemanning kreeg de afgelopen weken een intensieve opleiding om het elektrisch veer volledig onder de knie te krijgen. “Niet evident want de veerboot is veel groter, maar ook de technologie is helemaal nieuw,” duidt Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK. “Het schip meet 23 meter lang en 6,5 meter breed en kan tot honderd passagiers overzetten wat een verdubbeling is van de huidige capaciteit.” De RAVEEL ONTMOET ENSOR maakt gebruik van zeer vooruitstrevende technieken. Het vaart met een voortstuwingssysteem dat half zo groot is als een dieselelektrisch voortstuwingssysteem dankzij de kleinere, zeer efficiënte en lichte elektromotoren. Enkel in geval van nood, bijvoorbeeld bij lange uitval van de walvoeding, zal het voortstuwingssysteem aangedreven worden door een dieselgenerator.

De laadtoren bevindt zich op het drijvend ponton aan de Oosteroever en dient om de RAVEEL ONTMOET ENSOR overdag bij te laden. Ook de zonnepanelen die op het dak geïnstalleerd zijn, leveren voldoende energie om in de volledige energiebehoefte van het veer te voorzien met uitzondering van het voortstuwingssysteem. De RAVEEL ONTMOET ENSOR heeft een autonomie van ongeveer drie uren varen aan cruisesnelheid. Dat betekent dat de boot gedurende drie uren enkel op batterijen kan varen. “Dat is natuurlijk niet voldoende om een volledige dag te overbruggen. Daarom zal de veerboot per drie tot vier vaarten tijdens het in- en uitstappen van de passagiers bijladen aan Oosteroever. ‘s Nachts zal de veerboot telkens volledig opladen via walstroom,” vult Nathalie Balcaen verder aan.

Oosteroever is in volle ontwikkeling. De stadswijk is uniek, modern en ademt een bijzonder sfeer uit. Bovendien is de natuur er een echte troef. Een echte ‘place to be’. De elektrische veerboot maakt de verbinding met het bruisende stadscentrum, het kloppend hart van onze stad, makkelijker. De nieuwe veerboot is niet alleen een stuk groter maar is bovenal milieuvriendelijk. Niet enkel voor wagens maar ook voor boten moeten we de omslag maken”, aldus een tevreden burgemeester Bart Tommelein.

Op dit moment geldt nog steeds een beperking van het aantal passagiers door COVID-19, waardoor er met de nieuwe veerboot maximum 60 passagiers mee kunnen per overtocht. Op de andere veerboten geldt een beperking van maximum 30 passagiers per overtocht.

Gerelateerd nieuws

Vloot
Vloot
Vloot

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier