Nieuws

Minister Lydia Peeters neemt veerboot CYRIEL BUYSSE plechtig in gebruik

Gepubliceerd op 05 oktober 2021 door Daphne Vanhoucke

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters nam vandaag in Gent de veerboot CYRIEL BUYSSE plechtig in gebruik: “Personenmobiliteit via het water is een belangrijk alternatief op strategische verkeersaders, zowel voor recreatieve verplaatsingen als voor woon-werkverkeer. De veerboot CYRIEL BUYSSE staat mee in om een vlotte verbinding over het kanaal Gent-Terneuzen te verzekeren.”

Mobiliteit via het water wint steeds meer aan belang in Vlaanderen. “Het is essentieel om op strategische locaties in te zetten op personenmobiliteit via het water om een vlotte verbinding te realiseren. De veerdiensten van Langerbrugge en Terdonk kregen er een nieuwe veerboot bij, goed voor een investering van 3,95 miljoen euro en absoluut noodzakelijk om een vlot transport te garanderen in deze Gentse regio van North Sea Port. Door investeringen in deze vorm van mobiliteit en nieuwe vaartuigen te bouwen, dragen we bij aan het uitgebreid aanbod van duurzame transportmodi. In 2020 zetten de veerdiensten van Langerbrugge en Terdonk samen 1.016.626 passagiers over. Dit aantal ligt ondanks COVID in dezelfde lijn als pre-COVID,” aldus Vlaams minister Lydia Peeters.

"We streven continu naar verbetering, groot en klein, zichtbaar en achter de schermen. Via innovatieve toepassingen, efficiëntiewinsten en duurzame samenwerking slagen we erin om samen mooie projecten te verwezenlijken," vult Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap MDK verder aan. Een van de speerpunten van het agentschap is om een vergroeningstrend te realiseren. Ook het welzijn van de medewerkers staat hoog op de agenda. "Want het zijn onze collega’s die zich elke dag inspannen," zegt Nathalie Balcaen, "daarom zetten we in op kwalitatief en ergonomisch materiaal om goede werkomstandigheden te creëren." Het agentschap MDK is opgetogen dat dit feestelijke moment, maar bovenal belangrijk moment voor de bemanning van het schip, kon doorgaan. Meter Kathleen Verhelst doopte het schip en wenste de CYRIEL BUYSSE en haar bemanning een behouden vaart.

De veerboot is gebouwd door scheepswerf Damen (Nederland). Net zoals de andere vaartuigen van het agentschap MDK vaart het veer op zwavelarme brandstof en wordt het scheepsmanagement geborgd door een geïntegreerd kwaliteitssysteem. De veerboot kenmerkt zich door de typische rompvorm die nodig is om personenwagens en vrachtverkeer aan boord te nemen. Met een lengte van 32,99 meter, een breedte van 9,13 meter en een diepgang van 2,05 meter is ook dit recentste vaartuig volledig uitwisselbaar met de andere schepen die varen in Langerbrugge en Terdonk. Het vaartuig haalt een snelheid van 14 km per uur.

MDK koos opnieuw voor een naam van een schrijver gelinkt aan de regio waar de veerboot dienst doet. Cyriel Buysse, geboren in 1859 in Nevele, bracht heel wat proza- en toneelstukken uit en werkte daarnaast ook mee aan verslagen voor kranten. Hoewel Cyriel Buysse een stuk van zijn leven in Den Haag (Nederland) woonde, keerde hij met zijn gezin telkens terug naar Afsnee bij Gent tijdens de lente- en zomermaanden, waar hij ook overleed in 1932. Op de veerboot staat een citaat uit een verhaal over een van zijn roeitochten op de Leie: “Het water kabbelde en spatte, de kleine boot ging met de korte golfjes op en neer gelijk een zeeschuitje en af en toe raasde het mooie vlaggetje hartstochtelijk in de wind.”

Gerelateerd nieuws

Agentschap MDK
Vloot
Vloot

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier