Nieuws

Wereld Meteorologiedag

Gepubliceerd op 23 maart 2021 door Tom Moortgat

Vandaag, 23 maart, is het Wereld Meteorologiedag. Een ideale gelegenheid om een kijkje achter de schermen van het Meetnet Vlaamse Banken en het kustweerbericht te nemen. In primeur delen we ook de opvallendste resultaten van onze gebruikersbevraging van het kustweerbericht. 

Wist je dat onze eerste mariene meteoberichten dateren uit 1976? Voor de uitbouw van de haven van Zeebrugge was er nood aan actuele informatie over de huidige condities en verwachtingen voor de komende dagen. Dat was de start van het Meetnet Vlaamse Banken.  Het Meetnet bestond toen uit een netwerk van golfmeetboeien op zee en een meteopark aan de wal. In 1984 kwamen daar vijf vaste meetpalen langs de vaargeulen naar Zeebrugge en de Westerschelde bij. In 1993 is op de Westhinderbank een platform geïnstalleerd, ter vervanging van het bemande lichtschip dat op deze locatie lag. 

Meetnet Vlaamse Banken

Vandaag bestaat het Meetnet Vlaamse Banken uit: 

  • 6 meetpalen 

  • 16 golfmeetboeien  

  • 5 getijdestations 

  • 3 meteoparken 

  • 4 windmeetlocaties aan de kust 

  • 3 stroommeetlocaties in de havens 

De meetpalen en boeien op zee zijn uitgerust met geavanceerde sensoren en meettoestellen. Die verzamelen belangrijke gegevens zoals windsnelheid en -richting, zichtbaarheid, temperatuur, getij, golfhoogte en golfrichting. De getijstations, meteoparken en meetlocaties langs de kust meten daar de wind, getij en stroming en verschillende andere meteoparameters. Alle data van het meetnet komen via een computernetwerk in het datacenter in Oostende terecht. Van daaruit wordt het verdeeld naar de verschillende gebruikers. Het datacenter verwerkt vierentwintig uur per dag en zeven dagen op zeven alle ingewonnen informatie en stelt deze gratis ter beschikking. Zeevarenden hebben zo onmiddellijk toegang tot de actuele informatie via www.meetnetvlaamsebanken.be om hun activiteit veilig te laten verlopen. 

Het Kustweerbericht 

De mariene meteorologen van het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende zijn vaste gebruikers van de gegevens die binnenkomen via het Meetnet Vlaamse Banken. De mensen van het OMS staan in voor nauwkeurige en gedetailleerde meteovoorspellingen in de Noordzee en voor de vaargeulen: het kustweerbericht. Vier keer per dag sturen zij een update van de voorspellingen uit aan professionele gebruikers. De berichten zijn in eerste instantie bedoeld voor een veilige begeleiding van de scheepvaart naar de Vlaamse havens en voor iedereen die werken uitvoert op zee of aan de kust. Maar ook watersporters en de toeristische sector kunnen de gegevens raadplegen via www.kustweerbericht.be. Het OMS is een samenwerking tussen het agentschap MDK en het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) 

Vorige zomer konden de gebruikers van het kustweerbericht deelnemen aan een bevraging. Het doel was om te polsen naar de ervaringen van de gebruikers van de website om deze zo verder te kunnen optimaliseren. 1.266 mensen namen de tijd om de bevraging in te vullen. De belangrijkste resultaten daaruit hebben we gebundeld in de onderstaande infografiek.

Het agentschap MDK gaat de komende maanden verder aan de slag met de verzamelde input. Dit moet in 2022 uiteindelijk leiden tot een nieuwe website voor het kustweerbericht rekening houdend met de noden van de gebruikers. 

Gerelateerd nieuws

Kust
Kust
Kust

Werken bij MDK

Vloot
Loodswezen
Vloot
Vloot
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier