Projecten

Zeedijk Wenduine: veiliger, breder en aantrekkelijker

Nieuwe Zeedijk in Wenduine

Wenduine was tot 2015 en van de zwakste schakels in onze zeewering. De zeedijk ligt er iets meer vooruit ten opzichte van de rest van de kust. Naast de zandsuppletie uit 2012 was er nood aan een bredere zeedijk met twee stormmuren om Wenduine beter te beschermen tegen zware stormvloed.

Algemene projectinfo

Nieuwe zeedijk in Wenduine

Samen met de gemeente De Haan en watermaatschappij Farys startte MDK op 1 september 2014 met de werken voor de nieuwe zeedijk in Wenduine. De nieuwe dijk is tussen de drie en tien meter breder dan vroeger. Er zijn twee stormmuren op gebouwd. De zeewaartse muur moet bij storm de golven keren. Overslaande stormgolven verliezen hun energie en dus ook hun kracht om bebouwing te bedreigen tussen de twee stormmuren.

De landwaartse muur heeft de vorm van een zitbank, hier en daar met hout bekleed. De openingen ter hoogte van de straten kunnen we bij voorspelde stormvloed sluiten met schuifpoorten.

De nieuwe zeedijk is niet alleen veiliger, maar ook mooier en aantrekkelijker. Op het wandelgedeelte is ruimte om terrassen te plaatsen. Trappen en hellingen geven toegang tot het strand.

Het project was een van de deelprojecten uit het Masterplan Kustveiligheid.

De werken in beeld

Rolpoort om opening in zeedijk te sluiten bij voorspelde stormvloed
Nieuwe zeedijk in Wenduine voorzien van zitbanken
Nieuwe zeedijk in Wenduine
Nieuwe zeedijk in Wenduine

Opmerkelijke cijfers

3.000

ton staal is verwerkt in de funderingen, stormmuren en staalconstructies

1.500.000

klinkers zijn gelegd op de nieuwe Zeedijk

27.000

kubieke meter zeedijkverharding in totaal

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier