Boeiende doe-expo stormvloedkering

Bezoek met jouw klas de expo op het Loodswezenplein in Nieuwpoort. Via kijk- en doe-opdrachten komen jouw leerlingen er alles te weten over de stormvloedkering. De doe-expo richt zich naar de derde graad lager onderwijs.

Aan de hand van verschillende puzzels en spelletjes verzamelen de leerlingen in kleine groepjes een cijfercode. Als ze alle opdrachten correct hebben uitgevoerd kunnen ze met de code de dynamische maquette in beweging zetten. Zo zien ze hoe de stormvloedkering straks zal werken. Tijdens de opdrachten ontdekken ze waarom en hoe we de kering bouwen, welke materialen we gebruiken of luisteren naar het verhaal van Raoul Servais, David Dehenauw en twee van onze ingenieurs.

Meer praktische info over de doe-expo en een link om je bezoek te boeken vind je verder op deze pagina.

Sinds kort beschikken we ook over een aantal stormvloedkeringskoffers en een lessenpakket.

In de koffers vind je de onderdelen voor een miniatuur stormvloedkering. Het doel is om op het strand een stormvloedkering te bouwen. Daarna is het wachten tot het water opkomt om te zien of de kering goed is opgebouwd en het water tegenhoudt. Dit lukt uiteraard het best bij hoogwater. De getijden kan je checken in onze getijboekjes die je vindt bij de nautische publicaties.

Staat er niet meteen een bezoek aan Nieuwpoort op de agenda maar wil je toch iets leren over de stormvloedkering? Download hieronder het lessenpakket en het invulblad.

Download hier het lespakket Download hier het antwoordblad

Praktische info voor een klasbezoek

  • Een bezoek is gratis, boeken op voorhand is verplicht. Inschrijven kan je doen via onderstaande knop.

  • Om een klasbezoek vlot, veilig en aangenaam te laten verlopen, raden we aan om in groepen van maximum 20 leerlingen en een of twee begeleiders binnen te gaan. 

  • Eén groep kan de opdrachten in ongeveer een uurtje doorlopen.

  • Is je groep groter dan 20? Reserveer meerdere tijdsblokken van een uur. Terwijl de ene groep de opdrachten in de doe-expo uitvoert, kan je met de andere groep op het strand aan de slag met één van onze stormvloedkeringskoffers. Geef bij de boeking mee of je een of meerdere koffers wil ontlenen, dan zetten we die voor jullie klaar.

  • Na je reservatie ontvang je een mailtje met de bevestiging van datum en uur. Een paar weken voor je bezoek ontvang je van ons een informatiebundel en toegangscode voor de doe-expo. In de informatiebundel vind je wat extra uitleg over de opdrachten.

Boek een bezoek

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier