Nieuws

Cijfers zomermaanden MRCC

Gepubliceerd op 12 september 2023 door Eva Descamps

De zomermaanden op het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende zijn vaak extra drukke maanden. Hoewel we zee en strand graag met vakantie associëren, kan de zee ook verraderlijk zijn.  

Met Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum is het eerste meldpunt voor alle incidenten op zee. Vanuit het MRCC start de Search And Rescue en gebeurt de coördinatie van de reddingsactie.  

Het werkingsgebied is zo’n 3600 vierkante kilometer, de grootte van een provincie. Een relatief klein gebied, maar wel een gebied waar heel veel bedrijvigheid is. We hebben de toegangsgeulen naar onze zeehavens, er zijn windparken: een zee van activiteiten.  

En hoe meer activiteit, hoe groter de kans ook dat er iets mis gaat.  

De zomer van 2023 was een zomer die -gelukkig maar- geen records brak op het MRCC. In juli waren er 54 oproepen, exact evenveel als in juli 2022. In augustus noteerden we dit jaar 38 oproepen, toch duidelijk minder dan vorig jaar augustus waar er met tropische temperaturen 75 oproepen binnenkwamen.  

We moeten ook nuanceren, want deze cijfers zeggen niet alles. Helaas stellen we vast dat de ernst van de incidenten stijgt: ook dit jaar zijn er opnieuw twee personen verdronken in zee. Het wijst ons nog maar eens op de kracht van het water en de zee.  

Het schooljaar is terug begonnen, de strandredders van IKWV zullen binnenkort terug van hun reddingsposten verdwijnen. Zij vormen in de zomermaanden de eerste buffer voor onder andere verloren gelopen kinderen.  

Bij de afsprakenregeling drenkelingen werken de hulpdiensten aan land en op zee samen om zo snel en efficiënt mogelijk de zoekactie tot een goed einde te brengen. Deze procedure werd deze zomer 17 keer geactiveerd.  

Het MRCC blijft het hele jaar door alert voor ongevallen op zee.  

Innovatieve zoeksystemen 

Naast de renovatie van het gebouw en de verduurzaming zetten we ook in op innovatie van de technische tools die de operatoren van het MRCC bijstaan. Bij een interventie zijn er heel wat technische systemen om data te verzamelen en te delen met de verschillende partners. Dat kan tijd vragen. Bij een interventie op zee telt iedere seconde. We zullen de werking optimaliseren met de komst van een Incident Management Systeem waardoor het MRCC niet alleen tijd wint, maar ook de kans op misverstanden verkleint. Zo maken we onze Noordzee weer wat veiliger.  

Gerelateerd nieuws

Scheepvaartbegeleiding
Loodswezen
Loodswezen

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier