Nieuws

De toekomst van het oude loodsgebouw

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 door

In 2017 verhuisden onze Antwerpse MDK-collega’s van het Loodsgebouw op de Tavernierkaai naar IMALSO op Linkeroever. Menig collega kijkt nog weemoedig naar de andere Scheldeoever, waar het oude Loodsgebouw statig de tand des tijds doorstaat. Dit gebouw is namelijk een historisch baken in de Antwerpse skyline. Vandaag lees je alles over haar nieuwe eigenaar én de dieren die er ondertussen hun intrek namen.

Toerisme Vlaanderen is aan zet

Sinds 2017 kreeg het oude Loodsgebouw een tijdelijke invulling. Zo huisde het al negen creatieve ondernemers, ateliers, bureaus, een fototentoonstelling en escape room.

Dit najaar was het dan eindelijk zover! Het oude Loodsgebouw en de Boeienloods krijgen een nieuwe invulling. Zij werden officieel overgedragen aan Toerisme Vlaanderen. De gebouwen zullen verregaande restauratiewerken ondergaan om het geheel om te toveren tot een Vlaams Culinair Centrum (VCC).

Hiermee profileert Vlaanderen zich nog sterker als trekpleister van culinaire traditie en innovatie. Het Loodswezen ligt niet toevallig dicht bij de Antwerpse haven, die als sinds eeuwenlang de brede regio voorziet van de meest kwaliteitsvolle ingrediënten.

Waarvoor kan je binnenkort terecht bij het VCC?

  • kookstudio met hightech opnameapparatuur voor kooklessen;

  • trainingskeuken waar chefs, onderzoekers en producenten samen innovatieve voedingsalternatieven en kooktechnieken uittesten;

  • creatief lab waar wetenschappelijke en praktische kennis samenkomen;

  • micro-brouwerij;

  • speakers corner voor inspiratiesessies;

  • culinair businesscenter met vergaderruimten, kantoorruimte, co-workingspace, productpresentaties, events);

  • digitale culitheek waar je info vindt over culinair erfgoed en hedendaagse evolutie;

  • restaurant van de toekomst, uitgerust met toekomstige innovaties en waar nieuwe recepten en gerechten worden getest;

  • shop waar lokale producten verkocht worden zoals als bieren, tafeldecoratie, receptenboeken,… allemaal made in Flanders.

Beschermde vogelsoort

Wist je trouwens dat de site ondertussen al 4 bewoners telt? In het torentje van het oude Loodsgebouw staat namelijk een nestbak voor slechtvalken, een beschermde vogelsoort. Tijdens het Paasweekend werden daar 2 kuikens geboren. Een medewerker van Natuurpunt, Maarten Mortier, fotografeerde deze kuikens vanop het dakterras van het MAS. Slechtvalken doen het goed in Antwerpen. Ook in Mortsel, Borgerhout en op het Kiel voelen ze zich thuis.

De slechtvalk is onze grootste inheemse valk. Wanneer een slechtvalk een prooi ziet en zichzelf neer beneden stort, kan hij een snelheid tot wel 389 km per uur halen. Deze valk draagt dan ook de titel ‘snelste vogel ter wereld’.

Voorbeeldontwerp voor het openbaar domein rond het oud Loodsgebouw Voorbeeldontwerp voor het openbaar domein rond het oud Loodsgebouw © Bureau Bart Smets
Voorbeeldontwerp voor het openbaar domein rond het oud Loodsgebouw Voorbeeldontwerp voor het openbaar domein rond het oud Loodsgebouw © Bureau Bart Smets

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier