Nieuws

Getijboekje 2024

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 door Dominique Jauquet

De Vlaamse Hydrografie van afdeling Kust heeft opnieuw alle getijgegevens verzameld en gebundeld in het Getijboekje 2024.

Het getijboekje is dit jaar aan haar 16de editie toe. De populariteit van de publicatie zorgt ervoor dat er 10.000 exemplaren verdeeld worden onder kustbewoners, toeristen en anderen voor wie kennis van hoog en laag waterstanden langs de Belgische kust van belang zijn. Je vindt het getijboekje onder andere in jachtclubs en toerismekantoren.

Het getij

Getij wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van hoofdzakelijk de maan en in mindere mate die van de zon. Terwijl de maan rond de aarde draait, trekt deze het water op de aarde aan. Vermits de aarde ondertussen eveneens rond haar eigen as draait, verandert ook de intensiteit van deze aantrekkingskracht. Hierdoor wordt het water in beweging gebracht en ontstaat de getijgolf: een golfbeweging die zich door alle oceanen en aangrenzende zeeën voortbeweegt.

Bij HOOGWATER is de waterstand het hoogst, bij LAAGWATER het laagst. EB is de periode tussen hoogwater en het daarop volgende laagwater. De periode tot het volgende hoogwater is VLOED. Eb en vloed doen zich twee keer per dag voor.

Wanneer zon, maan en aarde op één lijn staan, versterkt de aantrekkingskracht van de zon de getijdenbeweging. Dan is het SPRINGTIJ. Om de 2 weken komt dit fenomeen voor, één keer na volle maan en één keer na nieuwe maan. Dan is het hoogwater hoger en het laagwater lager dan het respectievelijke gemiddelde hoog- en laagwater. De maan en de zon kunnen elkaar ook tegenwerken. Deze is het grootst als de zon loodrecht op de as maan-aarde staat. Er wordt dan van twee verschillende kanten aan het water getrokken, met als gevolg dat het water veel minder stijgt dan gemiddeld. Dit verschijnsel noemen we DOODTIJ. Hierbij is het verschil tussen hoogwater en laagwater kleiner dan gemiddeld. Doodtij komt voor na het eerste en laatste kwartier van de maan en komt dus ongeveer een week later dan springtij.

Online

De getijgegevens zijn online te raadplegen via: https://www.agentschapmdk.be/nl/publicaties#getijgegevens-2024

Gerelateerd nieuws

Scheepvaartbegeleiding
Loodswezen
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier