Nieuws

Goed rapport voor België bij SafeSeaNet

Gepubliceerd op 23 februari 2024 door

Jaarlijks kent het European Maritime Safety Agency (EMSA) een rapport toe.

Bij een ongeval of een gevaarlijke situatie op zee is een snelle reactie van de autoriteiten cruciaal.

Na het ongeval met de tanker Erika (1999, Frankrijk) en de Prestige (2002, Galicië) vaardigde de Europese Unie verschillende richtlijnen uit om ongevallen en vervuiling op zee te voorkomen.

Zo ontstond SafeSeaNet (SSN), het Europese maritieme informatienetwerk. SSN wisselt geharmoniseerde en gestandaardiseerde maritieme informatie uit.

Scheepvaartbegeleiding als Nationale Competente Autoriteit (NCA)

Alle Europese lidstaten zijn verplicht een nationaal SafeSeaNet-systeem in te richten. Voor België neemt afdeling Scheepvaartbegeleiding deze rol op als Nationale Competente Autoriteit. Hiervoor hebben we het SafeSeaBEL-systeem opgezet om de nodige informatie automatisch aan te leveren aan het Europese SafeSeaNet. Naast het beheer van SafeSeaBEL stemmen we ook af met de gebruikers en verstrekkers van de gegevens.

Scheepvaartbegeleiding is op Belgisch niveau aanspreekpunt om deze datakwaliteit te bewaken. Via steekproeven kijken we of de nodige informatie correct en tijdig wordt aangeleverd.

Begin 2024 gaf EMSA voor België een rapport uit waarbij ze nagaan hoe we voldoen aan de verschillende criteria op het vlak van datakwaliteit. Hierbij werd bevestigd dat onze datakwaliteit op een hoog niveau blijft.

Juiste, volledige en tijdige data

De gegevens in SafeSeaNet komen van kapiteins, rederijen, agenten. Zij melden deze informatie aan de havenkapiteinsdiensten in de Belgische zeehavens en op de binnenwateren. Dit is verplicht voor elke reis van een zeeschip.

“Juistheid, volledigheid en tijdigheid zijn hierbij van cruciaal belang,” zegt ir. Yves Maekelberg, die aanspreekpunt is voor dit operationele systeem “dankzij de inzet van al deze actoren zorgen we er samen voor dat de kwaliteit van de aangeleverde data op een hoog niveau blijft staan.”

Meer lezen? https://www.emsa.europa.eu/ssn-main.html

Gerelateerd nieuws

Scheepvaartbegeleiding
Loodswezen
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier