Nieuws

Inhuldiging afdelingszetel Scheepvaartbegeleiding en MRCC

Gepubliceerd op 12 september 2023 door Eva Descamps

Op 12 september is het gebouw na een grondige renovatie feestelijk ingehuldigd.

Het gebouw op de Oostendse oosteroever dateert uit 1934 en deed toen dienst als bestuursgebouw van de Vismijn. Van bij het prille begin was het een indrukwekkend gebouw in art-deco stijl. In de inventaris van ‘onroerend erfgoed’ staat het dan ook omschreven als een waardevol gebouw.   

Sinds 2006 is dit gebouw de thuishaven voor Scheepvaartbegeleiding en het secretariaat van de kustwacht. Ook het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum verhuisde toen van ‘de overkant’ aan de Churchillkaai naar dit gebouw.   

Nathalie Balcaen, Tim Van Dijck, Carl Decaluwé, Bart Tommelein, Björn Prasse en Dries Boodts Nathalie Balcaen, Tim Van Dijck, Carl Decaluwé, Bart Tommelein, Björn Prasse en Dries Boodts

Behalve het MRCC is ook Port Control van de haven van Oostende hier actief. Sinds 2016 is ook de Radio Maritieme Diensten van Defensie hier aanwezig op deze gemeenschappelijke werkvloer. Na de renovatie werkt ook het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) vanuit de tweede verdieping.  

Een gebouw met oude structuren dat bovendien 24/7 in gebruik is, vraagt een om een bijzondere aanpak. Bij deze renovatie is de oorspronkelijke sfeer van het gebouw gerespecteerd.  

De werken zijn gefaseerd aangepakt zodat het MRCC altijd operationeel kon blijven.  

Speciale aandacht in het gebouw ging uit naar de duurzaamheid en het klimaat. Zo wil MDK tegemoet komen aan de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse Overheid. Het gebouw  is nu veel beter geïsoleerd en heeft een veel betere ventilatie. Zo maakt  de nieuwe glasgevel op de tweede verdieping slim gebruik van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het klimaat binnen in de kantoren te beheersen.  Op de eerste verdieping zijn de kantoorruimtes heringericht, op de gelijkvloers kwamen verschillende vergaderruimtes en een polyvalente zaal die ook kunnen gebruikt worden bij crisismomenten. Bij het gebouw zijn er nu ook 14 laadpunten voor elektrische voertuigen.   

De werken zijn begeleid door het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid en uitgevoerd door STRABAG Belgium NV. Totale kostprijs is 5.600.000 euro.    

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier