Nieuws

Interview met de nieuwe directeur van Vloot

Gepubliceerd op 28 juni 2023 door

De DAB Vloot binnen MDK heeft een nieuwe directeur. Sinds midden mei pendelt Tim Van Dijck (°1985) van Antwerpen naar Oostende om van daaruit de vloot van de Vlaamse Overheid en honderden medewerkers aan te sturen. Een nieuwe kapitein aan wal. Vloot beheert een veertigtal schepen aan de Noordzee, op de Schelde en in de Gentse kanaalzone,  gaande van veerboten tot patrouilleboten of onderzoeksschepen.  

Wat is na vier weken je eerste indruk van Vloot? 

Tim van Dijck: Wat me meteen opviel, is het maatschappelijk belang van de brede waaier aan diensten die we aanbieden. Je hoort bij vacatures en sollicitaties wel eens over het zoeken naar de zin van je job. Waar zijn we mee bezig? Ik ben nu al trots dat we bij Vloot niet met een vergrootglas moeten zoeken naar zingeving. Die is overal aanwezig. Van onze veerdiensten die pendelaars veilig naar hun werk brengen tot onze Search and Rescue-schepen die mee instaan voor de veiligheid. Of onze boeienleggers die de vaarroutes op de Schelde afbakenen.  

Ook de loyaliteit en werkethiek springen in het oog. Na mijn onthaal ben ik meteen door Operations Managers op sleeptouw genomen naar onze verschillende vaartuigen op alle locaties. Ik ontmoette zowel varende collega’s als mensen in de administratie.  Het viel me op hoe trots collega’s zijn op hun team én op hun vaartuig. Ik wil er echt een punt van maken om regelmatig bij onze varende collega’s op de koffie te gaan. 

Eerste indrukken tellen, wordt gezegd. En dat was zeker zo met het managementteam van Vloot én hun verschillende departementen. De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest, denk aan de impact van COVID-19 periode, maar ze zijn mooi boven water gebleven. Onze neuzen staan allemaal in dezelfde richting en dat is een mooie basis om het nog beter te doen en onze dienstverlening verder uit te bouwen. Ik ben dat managementteam en bij uitbreiding ook het hele directieteam en alle medewerkers van Vloot heel dankbaar voor dat warme onthaal. Dat geeft echt energie.  

Je kent de maritieme wereld, maar vanuit een andere hoek. Je werkte lange tijd voor de Belgische DEME groep die veel lange baggerprojecten doet in het buitenland. En daarna bij een reder die gespecialiseerd is in sleepwerkzaamheden en beloodsing? Waarom ben je vanuit die achtergrond voor deze job gegaan?  

Tim van Dijck: Van opleiding ben ik eigenlijk bouwkundig ingenieur. Al snel kwam ik in de waterbouw terecht en werkte ik tien jaar op grote langdurige baggerprojecten in het buitenland. Daarna werd ik bij een rederij operations manager, in België. Maar ondertussen studeerde ik ook havenmanagement. Ik studeer trouwens nog altijd, bij Antwerp Management School ben ik kandidaat Master of Business Administration (MBA). Deze job was een uitgelezen kans om een algemene managementfunctie in de maritieme sector te mogen uitoefenen. Ik ben zeer dankbaar dat ik deze kans heb gekregen.  

Mis je dat werken in het buitenland niet? 

Tim van Dijck: Het was ook een dynamische periode, maar op een andere manier. Ik werkte in een andere cultuur, dat was vaak een uitdaging. Bovendien zat je maandenlang in een relatief klein team, zowel tijdens en na het werk. Ondertussen ben ik al vijf jaar terug in België en kan ik gelukkig meer tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden. En bij Vloot werken we misschien niet internationaal maar toch ook op verschillende hubs in Vlaanderen en Vlissingen. Aan variatie dus geen gebrek.  

Je moet nu Vloot klaarstomen voor de volgende jaren!  

Tim van Dijck: Gelukkig heeft Vloot al jaren een ambitieus én noodzakelijk investeringsprogramma. Zo kunnen we bij de vernieuwing van onze vaartuigen sterk inzetten op veiligheid, ergonomie, innovatie en natuurlijk duurzaamheid. Zo proberen we een pioniersrol te spelen met de elektrificatie van onze veren in Oostende en Antwerpen. Later dit jaar volgt nog Nieuwpoort. We bekijken ook andere opties voor aandrijving, zoals waterstof en methanol. Alles om de milieudoelstellingen van 2030 te kunnen halen. 

Je werkt nu vaak in Oostende. Spreek je al wat West-Vlaams? 

Tim van Dijck: We zijn met Vloot op veel locaties actief, niet alleen in Oostende.  Ik hoor natuurlijk veel West-Vlaams rond mij. Ik hou het voorlopig op AN, alhoewel ik moet toegeven dat ik af en toe opmerkingen krijg over mijn Antwerpse tongval. Ik zal onderweg wel wat “Ostends” oppikken.  

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier