Nieuws

Kwaliteitscertificaten voor Vloot en VTS-opleiding van Scheepvaartbegeleiding herbevestigd!

Gepubliceerd op 11 mei 2021 door MDK

Onlangs kregen Vloot en de VTS-opleiding (Vessel Traffic Services) van de afdeling Scheepvaartbegeleiding een externe audit voor ISO-9001 en ISO-14001. ISO is een internationale norm voor kwaliteitsvol management. Deze audit was bijzonder belangrijk omdat het ging over een volledige hercertificatie van de processen en systemen.

Sinds een aantal jaar werken Vloot en afdeling Scheepvaartbegeleiding nauw samen in dit kader. Collega’s Ilse Bailleul (SHEQ-manager/DPA, Vloot), Victor Lambrecht (SHEQ, Vloot) en Stefaan Priem (hoofd VTS-opleidingen, afdeling Scheepvaartbegeleiding) begeleidden het audittraject. Hun rol is om ervoor te zorgen dat het managementsysteem helder toegelicht wordt alsook om de vertaalslag te maken tussen audittaal en de eigen processen en systemen. 

Intensief traject

De auditor hield een strak schema aan om alles grondig te controleren en te bevragen in alle lagen van de organisatie, zowel aan boord als aan de wal. Zo kwamen onder andere HR, nautische – en VTS-opleidingen, financiën, logistiek, inkoop, communicatie, gebouwen, vaarwegmarkering, nieuwbouw, crewplanning, operations en de technische dienst aan bod in combinatie met een aantal geplande en onverwachte coronaproof bezoeken ter plaatse. 

“Het was een zeer intensief traject,” aldus Ilse Bailleul. Corona zorgde daarnaast voor extra uitdagingen. “Het merendeel van de audits ging online door, maar de collega’s vulden ook vanop afstand hun rol voortreffelijk in. Het voelde precies alsof we weer op de schoolbanken zaten om een examen af te leggen (lacht).” 

Leerrijke samenwerking met Scheepvaartbegeleiding

Het volledige traject werd afgerond zonder non-conformiteiten. De auditor Luc Haemels (Bureau Veritas) gaf een aantal aandachtspunten mee die belangrijk zijn voor het verdere verbeteringstraject. Vloot bedankt alle collega’s voor hun enthousiaste medewerking. Niet enkel de collega’s betrokken bij deze audit zorgden voor een geslaagd traject, maar alle collega’s die zich elke dag opnieuw inspannen om de procedures en processen te doen slagen. 

De samenwerking tussen Vloot en afdeling Scheepvaartbegeleiding is enorm leerrijk. “Een interessante kruisbestuiving, want Vloot leert bij over de manier waarop afdeling Scheepvaartbegeleiding de VTS-opleiding aanpakt en omgekeerd kunnen wij onze knowhow ook overdragen naar hen,” voegt Ilse Bailleul nog toe. 

“Kwaliteitsmanagement is geen evidentie maar wel een meerwaarde voor onze VTS-opleidingen. In de samenwerking met Vloot werd ik gestimuleerd om kritisch na te denken en steeds verbetering na te streven. De voldoening om daarna een externe audit succesvol te doorstaan, is dan ook groot,” aldus Stefaan Priem. 

De komende maanden werkt afdeling Scheepvaartbegeleiding verder aan een autonoom traject voor ISO 9001. Op deze manier zullen zij in de toekomst hun scope uitbreiden. 

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Agentschap MDK
Vloot

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier