Nieuws

Nieuwe jolsimulator in gebruik genomen

Gepubliceerd op 29 mei 2023 door

Vanaf nu kan de bemanning van Vloot ook oefenen aan het stuur van een jol zonder er een nat pak aan over te houden. Zo’n jol is een klein, snel, uiterst wendbaar vaartuig dat wordt ingezet om de loodsen in volle zee veilig van of aan boord te krijgen van schepen. En dat de klok rond in alle weersomstandigheden.

In het Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende is in opdracht van Vloot nu een jolsimulator afgewerkt waarop bemanningsleden voortaan op het droge kunnen trainen. De simulator is even snel en beweeglijk als de echte jol, kan op en neer gaan en zelfs wat kantelen. Rondom de console staat een cilindervormig scherm met een zicht van 200° waarop computerbeelden van een situatie op volle zee worden geprojecteerd.

Het initiatief voor een eigen simulator kwam er na twee incidenten met een jol in 2016 en 2018. Na onderzoek is toen besloten werk te maken van een eigen toestel om jolbemanning te trainen. De installatie bestaat uit een simulatiesysteem, een beweegbaar platform, een projectiesysteem en een console. In combinatie met de videobeelden kan deze simulator op dynamische en mathematisch onderbouwde manier vaargedrag simuleren. Met alle aspecten van het varen zoals voorstuwing, rompweerstand, wind, stroming, enzovoort is in het programma rekening gehouden. Heel de simulatie is door ervaren bemanningsleden van Vloot geëvalueerd en bijgestuurd. Er kunnen verschillende situaties ingeoefend worden.

In eerste instantie zullen de matrozen die nu al met een jol varen, een uitnodiging ontvangen om een dag met de simulator te oefenen. Op termijn zal deze groep uitgebreid worden. Later kan de simulator ter beschikking gesteld worden van derden. De simulator kan ook worden aangepast om te oefenen met andere types van kleine, snelle vaartuigen.

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier