Nieuws

Nieuwe strandhoofden in Wenduine

Gepubliceerd op 26 juni 2022 door

Op het strand van Wenduine zijn de voorbije maanden drie strandhoofden (of golfbrekers in de volksmond) afgebroken en twee nieuwe opgebouwd. Deze moeten zorgen voor minder erosie van het strand waardoor minder onderhoud nodig is om de kustveiligheid op peil te houden. In het najaar start de tweede fase van deze werken.

Wenduine ligt op een knikpunt langs de Vlaamse kustlijn. Daardoor is het strand gevoeliger aan erosie of afkalving dan op andere plaatsen. Die erosie zorgt bovendien voor een verhoogd zandtransport richting Blankenberge, met verzanding van de jachthaven tot gevolg. Om Wenduine te beschermen tegen zware stormvloeden bestond de oplossing er tot nu toe in om regelmatig een onderhoudssuppletie uit te voeren. Het strand blijft echter onvoldoende stabiel. Een nieuw strandhoofdenveld moet het zand beter vasthouden op het strand.

De eerste fase van de bouw van de nieuwe strandhoofden startte in het najaar vorig jaar. De drie oostelijke strandhoofden werden afgebroken. Ter hoogte van de Manitobahelling en ten westen van de Van Gansberghehelling zijn twee nieuwe, langere en hogere strandhoofden gebouwd.

Het materiaal van de oude strandhoofden gebruikten we als kernmateriaal voor de nieuwe hogere en langere strandhoofden. In totaal werd bijna 30.000m³ opbraakmateriaal opnieuw gebruikt. Dat zijn maar liefst 1.937 vrachtwagens of ritten minder op de openbare weg! En nog eens zoveel ritten minder indien dezelfde hoeveelheid materialen nieuw aangevoerd zou moeten worden.

De tweede fase start in oktober dit jaar. Strandhoofden 2 en 3 worden dan verhoogd en verlengd.

Meer info over dit project

Gerelateerd nieuws

Kust
Kust
Kust

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier