Nieuws

Nieuwe trainingsfaciliteit uit de startblokken!

Gepubliceerd op 02 december 2021 door Daphne Vanhoucke

Vernieuwing, innovatie en continu verbeteren zijn speerpunten waar Vloot sterk op inzet. Maar enkel hiermee zet je geen stappen vooruit. Je hebt een sterk team nodig die gedreven, maar bovenal goed getraind is om effectieve vooruitgang te realiseren. Training in een operationele omgeving is uiterst belangrijk om goed voorbereid te zijn in allerlei mogelijke situaties en omstandigheden.

Een van de kritische bedrijfsprocessen van Vloot is het zorgen voor het transport van loodsen van en naar de te beloodsen schepen op zee, in de Scheldemonding en op de rivier. Elk van deze regio’s heeft aangepaste beloodsingsvaartuigen om dit proces op een vlotte, maar bovenal veilige manier te laten verlopen. Op zee zorgen de swath’s in combinatie met de jollen voor de beloodsingen. Jollen zijn snelle kleine vaartuigen die schepen met een lage vrijboord voorzien van een loods.

Hoe kleiner het vaartuig, hoe sterker de invloed van de omgeving is. Hierdoor is het enorm belangrijk dat de bemanning van de jol zeer behendig, goed getraind en ervaren is om in elke situatie snel te schakelen. Training wordt voorzien op het water door de meest ervaren collega’s die hun expertise doorgeven aan de nieuwere generatie. Binnenkort zal deze training aangevuld worden met een eerste opleiding op het droge met een simulator.

Deze week ondertekenden Filip Boelaert, secretaris-generaal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, en Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK een memorandum of understanding als startschot van een verdere bundeling van knowhow en expertise om de trainingsmogelijkheden verder te verbeteren. Vloot zal in het nieuwe en hypermoderne Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende een ruimte huren om een jolsimulator te huisvesten. Met deze simulator zal de bemanning er in de nabije toekomst een mooie trainingsfaciliteit bij krijgen.

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier