Nieuws

Noodgeval op zee - survival tips

Gepubliceerd op 23 december 2021 door Anaïs Walraven

1. Hoe spring je veilig in het water? 

Doe een reddingsvest aan en blijf deze goed vasthouden. Zet jouw blik op oneindig en spring met jouw benen gekruist en voeten eerst in het water. Door verticaal in het water te springen met een reddingsvest aan, vermijd je kopje onder te gaan, is de kans kleiner dat je water binnen hapt en zal de impact van het water op jouw lichaam minder sterk zijn. Indien je horizontaal op de watermassa onder je zou belanden, zou jouw lichaam meer schade oplopen door de druk van de klap. Denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of bezeerde knie.  

 

2. Waarom is een reddingsvest essentieel?  

Werk je vaak rondom water? Draag dan altijd jouw reddingsvest. Indien mogelijk maak je ook gebruik van hoofdbescherming. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Iedereen kan al eens uitschuiven en in het water belanden. Overboord vallen is een risico voor iedereen die vaart.  

Een reddingsvest verhoogt jouw overlevingskans maar liefst 4 keer! Het draait jouw lichaam namelijk op jouw rug, zodat jij zelfs wanneer je bewusteloos bent nog altijd kan ademen. Draag zeker en vast een reddingsvest wanneer je vaart op koude wateren, ‘s nachts, bij mist of windkracht 4 Beaufort. Ook wanneer je zeeziek bent, draag je beter sowieso een reddingsvest. 

Hoe draag je een reddingsvest eigenlijk correct? Draag het over jouw jas. Zorg ervoor dat jouw reddingsvest goed aansluit bij jouw lichaam. Maak alle sluitingen en de ceintuur vast. Gebruik ook zeker het tussenbeenriempje. Dat voorkomt dat jouw reddingsvest over jouw hoofd uitschiet. Doe je dit niet? Dan kan je jouw reddingsvest verliezen op het moment dat je in het water valt of wanneer je via jouw reddingsvest terug aan boord gehesen wordt. 

 

3. Hoe ga je verdrinking tegen? 

Een verdrinking in het echte leven ziet er niet uit zoals op tv. Een slachtoffer zal doorgaans niet wuiven met de armen, ploeteren in het water of schreeuwen om hulp. Een slachtoffer zal wel verticaal in het water hangen zonder de benen te gebruiken en met de armen horizontaal gespreid. De mond bevindt zich vaak net aan de waterlijn.  

Een verdrinking gebeurt ontzettend stil en snel. Daarom is het essentieel dat je als slachtoffer zo snel mogelijk om hulp roept. Ook al denk je dat je jezelf misschien nog kan redden, is het toch belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te roepen. Wanneer je aan het verdrinken bent, kan je na 20 tot 60 seconden namelijk al geen respons meer geven.  

Daarom is het uiterst belangrijk dat je steeds alert bent, wanneer je een plons in het water hoort. Kijk meteen na of iedereen van jouw groep nog aan boord is en onderneem snel en veilig actie.  

 

4. Kan jij zwemmen of louter pootjebaden? 

Vertoef je wel eens bij het water? Dan is het geen overbodige luxe om op regelmatige basis enkele baantjes te trekken in een zwembad of de zee. Probeer jouw zwemskills ook verder te verfijnen door verschillende zwemoefeningen te doen en geef jezelf soms een belemmering door te zwemmen op enkel arm- of beenkracht. Oefening baart kunst! 

Ben je een echte waterrat? Dan is een cursus zwemmend redden misschien wel iets voor jou. Zo kan je alles leren over hoe je drenkelingen het best kan vervoeren met een kop-, oksel-, pols-, schouder- of zeemansgreep. Men leert je ook aan hoe je omgaat met iemand in paniek die zich aan je vastklampt in het water. Daar bestaan verschillende bevrijdingstechnieken voor, zoals de voorwaartse of achterwaartse omklemming, borst- of lendengreep. 

 

5. Hoe overleef je samen zo lang mogelijk in water? 

Ben je met enkele personen ondergedompeld in water? Dan is het belangrijk dat jullie lichaamswarmte delen om onderkoeling zo lang mogelijk uit te stellen.  

Vanaf twee personen kan je opteren voor de huddle-positie. Dit wordt ook wel samen husselen genoemd. Omhels elkaar op schouder- of heupniveau. Druk jullie borst, buik en liezen tegen elkaar. Verstrengel jullie benen. Probeer tegelijkertijd ook vast te houden aan drijfhulpmiddelen om de hoofden boven water te houden. Zo voorkom je dat personen afdrijven en neemt de verwachte initiële paniekreactie van slachtoffers af.  

Zijn er ook kinderen in het water gevallen? Zij zijn gevoeliger voor de koude dan volwassenen. Positioneer hen in het midden van de groepscirkel! 

Gerelateerd nieuws

Vloot
Agentschap MDK
Kust

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier