Nieuws

Oefening Seacoast: Te land, ter zee en in de lucht

Gepubliceerd op 04 juli 2023 door

Op dinsdag 4 juli hielden we in Zeebrugge met alle betrokken diensten de jaarlijkse oefening Seacoast.  Het doel van de oefening is om de afsprakenregeling te testen, net zoals de alarmering van de betrokken interventiediensten en hun onderlinge communicatie: te land, ter zee en in de lucht. Voor MDK waren het MRCC en de reddingsboot ORINOCO van Vloot betrokken.

De zee, het strand: het is ontspannend en roept bij velen een gevoel van vakantie op. Maar de zee is ook verraderlijk en de sfeer kan snel omslaan. In geval van nood staan tal van hulpverleners paraat, zowel aan land als op zee. Bij een zoekactie telt iedere minuut en is het cruciaal dat alle diensten elkaar snel en efficiënt weten te vinden. Daarom is het heel belangrijk dit soort interventies ook te oefenen.

Dit keer is er gekozen voor twee scenario’s die elkaar snel opvolgen.

Bij het eerste scenario maakt een familie van vijf mensen een uitstap met twee jetski's. Eén jetski slaat om, drie mensen vallen in het water en de overigen slaan alarm."

In het tweede scenario zijn vijf zwemmers aan het oefenen in zee. Een zeekayak begeleidt hen. Een kiter verliest de controle en komt in aanvaring met de zwemmers.  De zeekayakker begeeft zich naar het strand en verwittigt de redders. Zes mensen -al dan niet gewond- moeten op het droge raken.

Onderstaande tabel geeft een goed idee van het aantal interventies volgens de afsprakenregeling vorig jaar. Ook dit jaar verwachten we bij goed weer in de vakantieperiodes opnieuw een piek van het aantal interventies.

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier