Nieuws

Ontwerp- en bouwteam gekozen voor nieuw havencoördinatiecentrum in Port of Antwerp-Bruges

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 door

Port of Antwerp-Bruges en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) kiezen KAAN Architecten samen met SVR-ARCHITECTS, Groep Van Roey en Van Roey Services voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het nieuw havencoördinatiecentrum: het Antwerp Coordination Center (ACC). Duurzaamheid, beveiliging, veiligheid en digitalisatie staan centraal.

Een veilig en vlot scheepvaartverkeer naar, van en in het Antwerpse havengebied is van het allergrootste belang. Om dat te blijven garanderen en voortdurend te verbeteren is een goede afstemming en samenwerking tussen alle partners van de nautische keten cruciaal. Het vernieuwde ACC is daar een hefboom voor.

Het geavanceerde ACC zal met een totale vloeroppervlakte van 8.000 m² het huidige coördinatiecentrum bij de Zandvliet-Berendrechtsluis vervangen en heeft als doel de samenwerking tussen alle actoren binnen de nautische keten te bevorderen. De toekomstbestendige gemeenschappelijke werkvloer met een oppervlakte van maar liefst 1.000 m² neemt een belangrijke positie in dit verhaal in.

Het ontwerp van het gebouw heeft tot doel een ruimtelijke structuur te creëren die vrijgevig is. Door functionele elementen op elkaar te stapelen, ontstaat een compact volume met een minimale impact op de omgeving, waardoor er veel ruimte overblijft voor ecologie en biodiversiteit in de buitenomgeving. Hierdoor wordt een groene, ecologisch verantwoorde ontmoetingsplek gecreëerd met een oppervlakte van ongeveer 10.000 m².

Het nieuwe coördinatiecentrum zal dienen als centrale plek voor samenwerking tussen diverse uitvoerende en coördinerende nautische partners. Dit omvat, naast de nautische ketenpartners op de gemeenschappelijke werkvloer, onder andere de bootmannen en de operatoren van de sluiscomplexen, die hier nieuwe werkruimtes zullen betrekken. Ook wordt er een opleidingscentrum voor VTS-operatoren gevestigd en zal een externe hub van het belevingscentrum Havenwereld worden geïntegreerd, met een speciale focus op B2B-rondleidingen. Veiligheid en beveiliging worden hoog in het vaandel gedragen bij het ACC, met extra aandacht voor duurzaamheid in de vorm van ergonomie, circulariteit en energieneutraliteit.

Na een grondige aanbestedingsprocedure, met een nauwe samenwerking tussen Port of Antwerp-Bruges, MDK, Atelier Stadsbouwmeester en begeleidingspartner Tractebel, is het contract voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het nieuwe havencoördinatiecentrum gegund aan het samenwerkingsverband tussen Groep Van Roey, Van Roey Services, KAAN Architecten / SVR-ARCHITECTS en studiebureaus Sweco / BLASCO. De huidige planning voorziet in de start van de bouwwerkzaamheden in 2024, met een verwachte operationele ingebruikname van het nieuwe ACC in 2026.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Het vernieuwde Antwerp Coordination Center (ACC) moet de dienstverlening in onze haven nog veiliger, duurzamer en efficiënter laten verlopen, en het versterkt Vlaanderen als een toonaangevende maritieme regio. Dit geavanceerde coördinatiecentrum zal dienen als een centrale hub voor samenwerking tussen al onze nautische partners, en we streven ernaar om zo de maritieme activiteiten in de regio naar nieuwe hoogten te tillen."

Nathalie Balcaen, administrateur-generaal MDK: "Ik kijk erg uit naar het uiteindelijke resultaat. Het is heel belangrijk dat we met veel partners in de nautische keten onder één dak zitten. Het komt de samenwerking ten goede en maakt de communicatielijnen een stuk korter. Bovendien is dit nieuwe gebouw bijzonder klimaatvriendelijk. Dat past perfect binnen onze filosofie binnen MDK en de doelstellingen van de Vlaamse overheid."

Bram Vandenboom, algemeen directeur Van Roey: “Wij zijn bijzonder trots dat we mogen instaan voor de realisatie van dit unieke gebouw. Gedurende 20 jaar zal Van Roey Services bovendien instaan voor het volledige facilitair management, het technisch én het bouwkundig onderhoud.  De passie van ons team en dat van onze partners gaat uit naar complexe gebouwen met een uitdagend programma, zoals het Antwerp Coordination Center.

Gerelateerd nieuws

Scheepvaartbegeleiding
Loodswezen
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier