Nieuws
Ter Streep: einde van een tijdperk
Gepubliceerd op 23 december 2022 door Daphne Vanhoucke

Na 37 jaar maken de bemanningsleden van Ter Streep voor de laatste keer de trossen vast. Ter Streep, een vaste waarde aan de kust, voer vele jaren bijna dagelijks uit voor de hydrografische peilingen samen met de collega’s van de Vlaamse Hydrografie (afdeling Kust). De ontelbare peilopdrachten leverden een grote bijdrage aan het in kaart brengen van de Noordzeebodem en zo ook aan het veilig en vlot scheepvaartverkeer naar de havens in Vlaanderen.
Midden de jaren tachtig nam Ter Streep haar opdrachten op. Hoofdzakelijk als peilvaartuig, maar deze dame kon ook ondersteunen om oliepollutie te ruimen. Dit deed de bemanning van Ter Streep in samenwerking met verschillende partners. Zo nam het schip deel aan verschillende grootschalige internationale oefeningen.
Patrick Heinderson, hoofdschipper van Ter Streep, blikt met een warm gevoel terug op zijn jaren aan boord. “Ik heb een fantastische relatie met mijn bemanning én met de collega’s van de Vlaamse Hydrografie. Goede communicatie is heel belangrijk en draagt eraan bij dat iedereen tevreden is. Ja, we werken dus graag samen. Na al die jaren voelt het bijna als familie. Nu is dit het einde van een tijdperk voor het schip, maar ook voor mij want ik ga met pensioen.” Patrick voegt er nog een mooie persoonlijke anekdote aan toe. “Mijn vader startte destijds op met Ter Streep en ik laat haar op pensioen gaan. Toch wel bijzonder voor mij!”
Bemanning en vaartuig kenden een grote evolutie. Sinds 1985 is de aanpak van de peilingen sterk geëvolueerd. “Vroeger was de hydrografische apparatuur en werkwijze helemaal anders. Zo deden we ook strandpeilingen met de werkboten. Ter Streep was toen het moederschip. Nu is dat veel moderner en voeren we de peilingen uit met de multibeam. Wat onveranderd bleef in al die jaren is de goede samenwerking met mijn collega’s van Vloot en de Vlaamse Hydrografie," vertelt Patrick.
Begin 2017 vervoegde de Sirius de Vlaamse vloot. Dit multifunctionele vaartuig had als doel om heel wat diverse opdrachten op zich te nemen zoals onder andere de ondersteuning van het maritiem onderwijs als opleidingsschip, opdrachten in het kader van Kustwacht en het uitvoeren van hydrografische en hydrologische metingen. Vanaf januari zal de Sirius de opdrachten van Ter Streep overnemen en de hydrografische dienstverlening voor de zeevarenden verder garanderen.

Ter Streep door de jaren heen
Gerelateerd nieuws

Hoe werkt goed zeemanschap op de Schelde?
Op woensdagavond 19 april organiseerde de Royal Yacht Club België (RYCB) een gratis infoavond over de Scheldetour. Ook het Loodswezen was van de partij. Rivierloods Pieter Dick...
VTS werkt aan digitalisering
Van 13 tot en met 15 maart ontving MDK verschillende werkgroepen van het VTS-comité van IALA. Ze werkten intensief samen aan de ontwikkeling van S100-standaarden en richtlijnen...