Nieuws

Vergroeningstrategie leidt tot verdere stappen

Gepubliceerd op 30 januari 2024 door Daphne Vanhoucke

In 2024 verwacht VLOOT haar vierde elektrisch vaartuig. Geen veerboot maar een klein vaartuig voor het transport van loodsen op de Schelde. Dit project is een mooi onderdeel van de vergroeningsstrategie van VLOOT en het agentschap MDK. Tot voor kort lag de focus voor de elektrificatie hoofdzakelijk op personenmobiliteit via het water, maar nu zetten VLOOT en MDK een stap verder in de vergroening van andere dienstverleningen. Ook met dit project gaat VLOOT samen met de scheepswerf nieuwe uitdagingen aan. 

Het ontwerp van het schip is aangepast aan de specifieke operationele noden om snel en efficiënt transport van loodsen te voorzien op de rivier in Antwerpen. Zo moet een loods veilig en vlot vanaf de waterzijde aan boord kunnen klimmen van de reuzen die afgemeerd liggen in de dokken, maar moet dat ook veilig en vlot gebeuren tijdens de beloodsingen op de rede. Met een lengte van dertien meter, een breedte van vier meter en plaats voor zes personen aan boord zal VLOOT er een snel en wendbaar schip bij krijgen. 

De bouw van de FARADAY vordert goed. De werf kan binnenkort starten met de inbouw van de batterijen. Samen met enkele collega’s die elk expert zijn in hun vak, gaan we regelmatig naar de werf. Deze inspecties zijn belangrijk om de bouw van A tot Z op te volgen en veel ervaring op te doen met alle nieuwe technieken die we toepassen,” voegt Piet Leeuwerck toe, manager scheepsbouw en R&D. 

De nieuwe naam van het schip is FARADAY. Dit verwijst naar Michael Faraday, een Brits natuur- en scheikundige, die de uitvinder is van de kooi van Faraday alsook van de eerste elektromotor. 

Gerelateerd nieuws

Scheepvaartbegeleiding
Loodswezen
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier