Nieuws

Vloot blijft verduurzamen met twee elektrische vaartuigen

Gepubliceerd op 27 juni 2023 door

Op 25 mei bezochten Piet Leeuwerck, Steven Vandevyver en Joeri Goethals de scheepswerf Baltic Workboats in Estland om twee nieuwe elektrische vaartuigen in aanbouw te inspecteren. Vloot heeft al heel wat gerealiseerd voor de vergroening van onze vaartuigen en draagt opnieuw haar steentje bij om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook deze twee nieuwe vaartuigen zijn duurzaam en bijna geruisloos. “Alweer twee boeiende nieuwbouwuitdagingen naar de vergroening van onze vloot” volgens Piet Leeuwerck.

Op de scheepswerf wordt momenteel verder gewerkt aan de ‘Vaar-Wel Raveel’ zodat dit elektrische veer in het najaar voor het eerst in Nieuwpoort kan varen.

De ‘Vaar-Wel Raveel’ is het kleine zusterschip van ‘Raveel ontmoet Ensor’ dat in Oostende vaart.  Het nieuwe veer zal in de havengeul van Nieuwpoort 50 passagiers en 25 fietsen kunnen overzetten.
Het veer is 18,7 meter lang en 6 meter breed.  Net zoals in Oostende zal ook de ‘Vaar-Wel Raveel’ automatisch elektrisch kunnen opladen via een pantograaf en een manueel inplugsysteem.

De laatste inspecties zijn uitgevoerd tijdens dit werfbezoek in Estland voordat het veer te water gelaten werd.   Deze zomer komt de ‘Vaar-Wel Raveel’ dan over naar Oostende.

Na goedkeuring van de zeeproeven en de opleiding van de bemanning zal ‘Vaar-Wel Raveel’ dan worden ingezet om passagiers veilig over te zetten tussen het centrum van Nieuwpoort en het natuurgebied.

Ook volop in aanbouw is het elektrisch transportvaartuig ‘Faraday’ dat in Antwerpen transportoperaties op de Schelde zal uitvoeren.

Op dit schip zullen twee bemanningsleden  tot vier passagiers kunnen meenemen, vooral loodsen.  Dit vaartuig is 13,30 meter lang en 4,20 meter breed en zal elektrisch opgeladen worden via een manueel inplugsysteem. Op dit ogenblik zijn de romp en de opbouw volledig al goed zichtbaar op de scheepswerf.

Naast deze nieuwe vaartuigen blijft Vloot verder werken aan heel wat nieuwe uitdagingen voor een schonere en milieuvriendelijke toekomst.

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier