Nieuws

Vloot deelt Vlaamse knowhow met Estland

Gepubliceerd op 28 februari 2022 door Daphne Vanhoucke

Op donderdag 17 februari 2022 verwelkomde Vloot een Estse delegatie van het Ministerie van Economische Zaken en Communicatie, afdeling Maritieme Zaken. Frank Aerssens (wnd. directeur), Francis Verreth (adjunct-wnd. directeur) en Piet Leeuwerck (scheepsbouw en R&D manager) ontvingen de delegatie en begeleidden hen doorheen een goed gevuld programma vol expertisedeling. De Estse overheid is momenteel bezig met een grootschalige oefening om de diverse maritiem gebonden diensten en bijhorende overheidsvaartuigen onder één koepel te brengen, waarvoor zij het model van MDK-Vloot als een best practice beschouwen en hierover meer willen leren. De delegatie uit Estland bestond uit Kaupo Läänerand (Deputy secretary General for Maritime Economy, Ministry of Economic Affairs and Communications), Olav Avarsalu (Deputy General Director Field of supervision, Environmental Board), Taavi Audo (Maritime Communication Advisor in Ministry of Economic Affairs and Communications) en Edgar Peganov (State Fleet consolidation project manager from Workboats Consulting OÜ). 

Na een eerste kennismaking verduidelijkte Kaupo Läänerand aan de hand van een korte presentatie het beleid, de werking en organisatie op maritiem vlak in Estland. “Op dit moment verloopt dit te gefragmenteerd. We hebben de bedoeling door te groeien naar een meer gestructureerde organisatie waarbij alle vaartuigen onder één noemer vallen. We komen naar Vlaanderen om bij te leren over het organisatiemodel van Vloot. Zo kunnen we een plan opmaken over hoe Estland een doorstart kan maken naar een kostenefficiënte gestructureerde organisatie.”  

Verschillende collega’s van het managementteam van Vloot gaven vervolgens aan de hand van een uitgebreide presentatie meer uitleg over de rederijwerking. Onder andere de geschiedenis en totstandkoming van Vloot, contracting en de financiële structuur, de juridische entiteit, de omgang met overheidsopdrachten, Safety Environment Health & Quality (SHEQ), HR, de operationele werking, de aanpak van logistiek, de technische dienst en als afsluiter de aanpak van scheepsbouw en innovatie kwamen aan bod. Een dag vol kennisdeling en ruimte voor gesprek zorgden ervoor dat de Estse delegatie met heel wat nieuwe inzichten aan de slag kan. 

De volgende dag werd de theorie achterwege gelaten en stond in de voormiddag een bezoek aan de Vloot-site in Oostende op de planning bij de collega’s van de logistieke dienst. Daarna bezocht de groep het swathponton en was er ook de kans om het logistieke en intensieve bunkerproces van de WANDELAAR te zien. Een unieke ervaring. 

In de namiddag stond een bezoek aan de Vloot-site in Antwerpen op het programma. Aan de steiger op Linkeroever gaf Vloot toelichting over de werking in Antwerpen en het type vaartuigen die op de Schelde operationeel zijn. Daarnaast kreeg de groep ook een korte rondleiding in het IMALSO-gebouw. 

Het is fijn dat andere overheden het model van Vloot als goede praktijk zien. Het toont aan dat we ons als professionele organisatie bewijzen en ook buiten de grenzen van ons kleine land een positieve indruk nalaten,” aldus Frank Aerssens. 

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Agentschap MDK
Vloot

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier