Nieuws

Voormalig lichtschip WESTHINDER III officieel overgedragen aan stichting Maritiem Patrimonium

Gepubliceerd op 26 maart 2022 door Charlotte Devriendt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters droeg vandaag in Antwerpen het voormalig lichtschip WESTHINDER III over aan de Stichting Nationaal en Gewestelijk Maritiem Patrimonium (MPM). 

 De WESTHINDER III was een lichtschip dat de ligging van de Vlaamse Banken, de zandbankenreeks voor de kust, markeerde. Het schip lag stevig verankerd op een strategische positie ter hoogte van de zandbank “Westhinder”. De lichtmast op het schip deed dienst als baken voor de zeeschepen die vanuit het Kanaal de Belgische wateren wilden opvaren. Het gaf de aanloop van het veilige vaarwater tussen de zandbanken aan. 

“De WESTHINDER III heeft lange tijd een belangrijke bijdrage geleverd aan een veilige scheepvaart. Door het eigendomsrecht over te dragen aan de Stichting Maritiem Patrimonium (MPM) zal het schip ook in de toekomst kunnen blijven getuigen van een rijk maritiem verleden,” vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.  

Door zijn positie op zee werd het schip ook gebruikt als platform om observaties te doen van het getij en de golfbewegingen en om meteorologische waarnemingen te doen. Het schip was dan ook permanent bemand.  

Het voormalige lichtschip werd in 1950 gebouwd door de toenmalige scheepswerf Béliard-Crighton in Oostende. De romp bestaat uit geklonken staal. In 1994 werd het lichtschip buiten bedrijf gesteld en vervangen door een vast baken. De WESTHINDER III was het laatste lichtschip dat dienst heeft gedaan in Belgische wateren. Begin 1995 gaf het Vlaams Gewest het schip in bruikleen aan de stad Antwerpen. Het schip lag er afgemeerd als onderdeel van de collectie van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het later Museum aan de Stroom (MAS). Die overeenkomst verliep in 2018. 

In oktober 2019 sloot het Vlaams Gewest een nieuwe bruikleenovereenkomst af met de Stichting Maritiem Patrimonium (MPM) om het feitelijk beheer van het schip over te dragen. MPM zal de nodige restauratiewerken opstarten en het schip beschikbaar stellen voor maritiem-educatieve doeleinden. 

De WESTHINDER III heeft nu een ligplaats gekregen in “dok 1” van de Droogdokkensite te Antwerpen. 

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier