Nieuws

Nieuwe ebbe- en vloeddeuren voor Mercatorsluis

Gepubliceerd op 07 november 2023 door Dominique Jauquet

In navolging van de vervanging van de afwaartse ebbedeuren (voorjaar 2021), start afdeling Kust van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust start op 10 november 2023 met het vervangen van de opwaartse ebbe- en vloeddeuren van de Mercatorsluis. Hierdoor is er tijdelijk geen scheepvaartverkeer mogelijk van en naar het Mercatordok. De werken zullen duren tot begin februari 2024.

De opwaartse ebbe- en vloeddeuren zijn sterk verouderd en in slechte staat. Hierdoor is er waterverlies en kan het Mercatordok moeilijk op peil gehouden worden. Beide stellen deuren worden daarom vervangen, inclusief het beneden- en bovendraaipunt. Om de scharnieren te vervangen, die zich onder water bevinden, worden droogzetcaissons geplaatst. Dat is een soort kist die we leegpompen om in het droge te kunnen werken.

Hinder

Tijdens de werken is er geen scheepvaartverkeer mogelijk van en naar het Mercatordok. De hinder voor het busverkeer zal variëren gedurende de werken. Er zullen wel steeds zes busstations van De Lijn beschikbaar blijven. De Montgomerydokbrug wordt tijdens de werken afgesloten. De bussen rijden om via de Mercatordokbrug. Voor de voetgangers wordt er een vrije doorgang voorzien langs de Visserskaai.

Timing

De werkzaamheden zullen – zonder onvoorziene omstandigheden – duren tot begin februari. Tijdens de Kerstvakantie zal de Montgomerydokbrug tijdelijk geopend zijn.

Gerelateerd nieuws

Kust
Scheepvaartbegeleiding
Loodswezen

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier