Nieuwe situatie Zwingeul

Zwingeul

Zwingeul

De werken voor de uitbreiding van het Zwin schieten goed op en zitten volledig op schema. Een belangrijk onderdeel van dit werk is de verbreding en verdieping van de Zwingeul. In totaal werd tussen augustus 2016 en maart 2017 maar liefst 700.000 kubieke meter grond weggehaald uit de bestaande Zwingeul, deze werd onder meer gebruikt voor de bouw van de nieuwe Zwindijk die 4 km lang wordt.

Deze nieuwe dijk, bestaande uit een zandkern en een bekleding met klei, is intussen goed zichtbaar in het landschap en wordt in de komende maanden verder afgewerkt.

De aanpassing aan de geul brengt een nieuwe situatie met zich mee voor recreanten. Genieten van dit mooie stukje natuur kan zeker, maar er stroomt nu méér zeewater in en uit het gebied bij elke getijcyclus. De stroming is ook véél sterker dan voorheen. Wees dus voorzichtig! In amper 15 minuten staat de Zwinvlakte blank bij vloed. Bij eb word je door de sterke stroming de open zee ingetrokken. Een overzicht van de getijden is te vinden via deze link.

Afdeling KUST is bouwheer van het grensoverschrijdend project voor de uitbreiding van het Zwin. Meer info over het totale project vind je op www.zwininverandering.eu.

Zwingeul bij hoog water

Zwingeul bij hoog water

Zwingeul bij laag water

Zwingeul bij laag water

2 gedachten over “Nieuwe situatie Zwingeul

 1. Graag informatie over zandopspuiting te De Panne.
  Hoelang duurt het ? Welk kwaliteit van zand word er gebruikt ?
  Van waar komt het ? Is er een staalname gebeurd en getest ? (volksgezondheid)
  Beste groeten

  • Hierbij kan ik u meedelen dat de suppletie in De Panne op 11/04/2017 werd voltooid. De demobilisatie volgt aansluitend.

   Momenteel heeft afdeling Kust concessies voor zandwinning lopen bij de Federale overheid voor de vergunde zones 2 (Kwintebank/Buitenratel/Oostdyck), zone 3a (Sierra Ventana) en zone 4 (Hinderbanken). Het zand voor De Panne is afkomstig van de winzone 2.

   Standaard worden in-situ analyses uitgevoerd om de korrelverdeling te bepalen. Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *