Minister Crevits zet miljoenste bezoeker kustveren Nieuwpoort en Oostende in de bloemen

Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits heeft vanmiddag in Nieuwpoort de miljoenste passagier van de havenveren in de bloemetjes gezet. De gelukkige is Rita Despodt die in Leffinge woont en in Nieuwpoort werkt. Vorig jaar werden de nieuwe veerboten in gebruik genomen in Nieuwpoort en Oostende. Van meet af aan bleken ze een succes. Het beeld van de veren die samen met kunstenaar Roger Raveel zijn ontworpen is intussen niet meer weg te denken in Nieuwpoort en Oostende.

 Rita Despodt miljoenste gebruiker kustveren

Rita Despodt werd letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet

Op het havenveer in Oostende tikte de teller vanmiddag af op 635.521 gebruikers terwijl het havenveer in Nieuwpoort na de middag met 364.479 bezoekers de kaap van 1.000.000 passagiers bereikte. Beide veren werden midden 2011 in gebruik genomen. Ze kenden meteen een groot succes. In maart van dit jaar werd het cijfer van een half miljoen gebruikers gehaald, vandaag wordt de kaap van één miljoen gebruikers bereikt.

De veerboten brengen voetgangers en fietsers gratis van de wester- naar de oosteroever en omgekeerd in de havengeulen van Oostende en Nieuwpoort. De veerdiensten hebben niet alleen een mobiliteitsfunctie, maar ook een toeristische functie. Fietsers en voetgangers kunnen zich op een veilige manier van en naar het werk, de school of de winkel verplaatsen. De veerdiensten maken ook een nuttige schakel uit in de Kustfiets- en Kustwandelroutes die de kustgemeenten verbinden.

De drie veren kunnen elk 50 personen en 20 fietsen overzetten. Ze zijn toegankelijk voor andersvaliden. De vaartuigen zijn ruim 15 m lang en 5 m breed. Ze zijn gebouwd in opdracht van dab VLOOT van het agentschap MDK-Maritieme Dienstverlening en Kust. In juni en juli vorig jaar zijn de drie kustveren voor minister Crevits gedoopt : ‘Roger Raveel’, ‘Het Rode Vierkant op Zee’ en ‘De Nieuwe Visie’. De veren zijn ontworpen samen met kunstenaar Roger Raveel, die de siertekeningen voor de scheepsrompen maakte en de vaartuigen tot blikvangers omvormde. De afdeling Kust van MDK bouwde op de oevers in de beide kusthavens de aanmeerinfrastructuren voor de veerboten.

veerboot in Nieuwpoort

De veerboot in Nieuwpoort

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “De fietsers en de voetgangers hebben vanaf dag één de weg naar de veerboten gevonden. Vandaag halen we de kaap van één miljoen gebruikers en het toeristische seizoen is nog helemaal niet afgelopen. Fietsers en voetgangers ontdekken volop de troeven van de kustveren en ze zijn een absolute troef voor het kusttoerisme. Ze zijn als typisch beeld al niet meer weg te denken in Nieuwpoort en Oostende.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *